Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ifølge et intervju med VG gjøre slutt på en lang årelang debatt om hvorvidt Norge skal tillate bruk av elefanter i sirkus:

– Jeg vil be Mattilsynet sende ut et forslag til ny forskrift på høring, hvor vi foreslår å beholde elefanten i sirkusene, sier Vedum til VG.

– UTEN EMPATI

Dette får blant andre Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne til å reagere kraftig.

– Synes det er helt håpløst at en minister overkjører alt som er av fagkunnskap på dette området, sier Båtstrand til BA.no.

– Alle som forsker på elefanter sier at det ikke blir gode leveforhold for elefanter i et sirkus, men det er tydelig at Sp ikke bryr seg om dette i det hele tatt. Dette er et stort skritt i feil retning,

Uttalelsen fra landbruksministeren kommer etter at Mattilsynet i 2009 foreslo å forby elefanter i sirkus fordi livet ikke tilfredsstiller «elefantens behov for fri bevegelse og sosial kontakt».

– Landbruksministeren har verken kunnskap eller empati, og det er en alvorlig kombinasjon for en som har ansvar for dyrevern, fortsetter bergenspolitikeren.

Også nestleder i Bergen Venstre, Per-Arne Larsen, er sterkt uenig med landbruksministerens forslag.

– Jeg syns det er trist at statsråden ser bort fra så tydelige faglige anbefalinger i saken. Det de rødgrønne nå gjør, er intet mindre enn statlig godkjenning av dyreplageri, sier Per-Arne Larsen, nestleder i Bergen Venstre.

FORESLÅR LOKALT FORBUD

Både MDG og Bergen Venstre ønsker nå at Bergen skal gå foran og forby ville dyr i sirkus.

Båtstrand har sendt en såkalt interpellasjon til Bergen bystyre hvor han foreslår enten at Bergen kommune nekter å leie ut anlegg til sirkus som bruker dyr, eventuelt at de nekter å leie ut anlegg til sirkus som bruker elefanter.

– Nå som regjeringen svikter elefantene, er det ekstra viktig at Bergen tar ansvar, sier Båtstrand.

Også Bergen Venstre vedtok i høst at de ønsker at Bergen kommune skal si nei til å leie ut arealer til sirkus som bruker ville dyr.

Julie Andersland som er gruppeleder i bystyret for Bergen Venstre ønsker å utfordre bystyret til å stille seg bak dette.

– Jeg vil utfordre byrådet i Bergen til å vise at det ikke bare er Venstre som bryr seg om dyrene, men at alle de borgerlige partiene har større hjerterom for dyrene våre enn det Senterpartiet og den rødgrønne regjeringen viser, sier hun.

FILMET SIRKUSELEFANT

Ifølge dyrevernsorganisasjonen NOAH har Bosnia og Herzegovina og Hellas forbud mot bruk av alle dyr i sirkus. Østerrike og Kroatia har forbud mot ville dyr.

Også Portugal og Danmark har planer om å forby eller fase ut bruken av dyr på sirkus, ifølge organisasjonen.

Da sirkuselefanten Baba var i Åsane i april i år, ble dyret filmet av dyrevernsforkjempere. Båtstrand mener at filmen viser en elefant som ikke har det bra og viser dette med å vugge frem og tilbake.

– Dette er desperate forsøk på å håndtere en hverdag som er langt fra den disse dyrene skal ha. Det er hjerterått, sier han.

MGD-lederen håper nå at Bergen kommune kan rekke å få på plass et forbud til neste sirkussesong.

I forslaget til Bergen bystyre skriver han følgende:

«Den norske sirkussesongens 120-140 reisedøgn lar seg ikke kombinere med god dyrevelferd, og dyrene får få, eller ingen, muligheter til å leve ut sine naturlige behov og instinkter. Mesteparten av tiden tilbringer de fastlenket og/eller i trange bur, og de blir tvunget til å gjøre unaturlige og meningsløse øvelser».

FORESLÅR MER LUFTING

Til VG sier Vedum at han heller vil be sirkusene gjøre livet på sirkus litt bedre for elefantene fremfor å forby dem.

– Det kan være krav til mosjon, uteareal, en dusj når det er varmt i været - det er mange ting som kan være naturlig, sier Vedum til avisen.

– Vedum har jo noen forslag som vil komme elefantene i sirkus tilgode, Båtstrand, for eksempel foreslår han mer lufting?

– Det blir som å tilby litt større bur til pelsdyrene. Det er ingen grunn til å ha elefanter i sirkus, svarer MDG-lederen.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum hadde ifølge departementets pressetelefon ikke anledning til å svare på spørsmål om denne saken torsdag, men til VG har han sagt følgende:

– Jeg tror folk har mer følelser for store dyr som elefanter, enn det er rundt mus. Men det er veldig få dyr dette gjelder, sier Vedum til avisen.