Det mener Rasmus L. Rasmussen, fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Hordaland.

Derfor foreslår han å sette av penger i fylkesbudsjettet, for å gjøre jentetaxien til et permanent, helårlig tilbud.

ROSA BIL

Det var i fjor sommer jentetaxien ble lansert i Bergen første gang. Da var det et samarbeidsprosjekt mellom P5 og Sparebanken SR-Bank, som sponset jentetaxien.

Taxien, som var rosa med lange øyenvipper, var i drift onsdag til lørdag mellom klokken 2200 til klokken 0500, og var gratis for jenter.

Sjåføren oppdaterte Facebook med hvor bilen befant seg i løpet av kvelden. Jentetaxien var i drift i seks uker sommeren 2012.

Nå vil Rasmussen at det offentlige skal betale for å drifte bilen, året rundt.

– Det finnes flere måter den kan driftes på rent praktisk. Enten kan Skyss drifte det, eller så kan det settes av en pott som taxiselskapene kan søke på, sier Rasmussen.

Han mener at det vil koste såpass lite å drifte en slik taxi, at det offentlige har råd til å stå for regningen.

– Jeg ser for meg at taxien er i gang fire dager i uken, fra torsdag natt til søndag natt, seks timer om gangen, sier han.

– Jeg har fått oppgitt at det koster rundt 600 kroner timen å drifte taxien. I det store budsjettet er ikke det mye penger.

– LEI FESTTALER

– Hvorfor mener du at denne taxien trengs året rundt?

– Jeg er inderlig lei av festtaler om at nå må noe gjøres for å hindre overfallsvoldtekter og andre grove voldsepisoder. Dette er et helt konkret grep, som kan sikre at jenter kommer seg trygt hjem.

Rasmussen sier at forslaget, som først skal opp i fylkesutvalget og samferdselsutvalget, skal behandles i tilknytning til budsjettbehandlingen i fylkeskommunen 10. og 11. desember.

– BLIR GJERNE MED

Taxi 1 driftet jentetaxien de seks ukene den var i drift i fjor sommer.

Daglig leder i taxiselskapert, Robert Aasmul, vil gjerne være med på prosjektet igjen.

– Vi er veldig positive til dette forslaget. og har veldig lyst å bidra til at jentetaxien kommer på veien igjen, sier han til BA.

– Enten det er med en bil, eller med ressurser eller på andre måter.

Ifølge Aasmul var responsen veldig positiv sist de hadde jentetaxien på veiene.

–Vi fikk mange tilbakemeldinger fra jenter som brukte denne taxien, utelukkende positive. Vi synes det er en god sak å bidra til at jentene kommer seg trygt hjem fra byen.

VIL UTVIDE GLØGGVAKTEN

– Dette er et direkte forebyggende tiltak på de tidspunktene det er størst opphopning av folk i sentrum som skal hjem, som også er da flest volds- og voldtekstepisoder skjer. Vi ser i andre byer at utviklingen på mange måter går i feil retning, og jentetaxien kan være et forebyggende tiltak mot dette, sier Aasmul.

Aasmul har også andre forslag til hvordan turen hjem fra byen kan bli tryggere.

– Å utvide gløggvakt-ordningen, etablere flere holdeplasser og gjøre ventemulighetene bedre for de som venter på å komme hjem fra byen kan også minske risikoen for at det skjer voldsepisoder, mener han.