Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha flere kvinner
i professorstillinger

Artikkelen er over 15 år gammel

Den nye rektoren på Universitetet i Bergen vil prioritere likestilling og øke andelen kvinnelige professorer fremover, men innfører ikke generell kjønnskvotering.

Kvinneandelen blant professorene har kun økt med 0,1 prosent ved Universitetet i Bergen (UiB) fra 2003 til i fjor. Fra 15 prosent til 15,1 prosent. Dette viser en rapport fra UiB som tar for seg kjønnsbalanse ved utlysning av faste stillinger, skriver Studvest.

  • Økning på kun 0,1 prosent fra 2003 til 2004.
  • Institutt for økonomi har ikke en eneste kvinnelig professor.

Av kvinnelige professorer var 38 prosent nytilsatte. Tallet er såpass høyt da kjønnsbalansen har blitt bedre ved rekruttering til nye stillinger, står det i rapporten.

ØNSKER LIKESTILLING

Rektor Sigmund Grønmo er ikke fornøyd med situasjonen i dag.

– Det er veldig utilfredsstillende at det er så få kvinnelige professorer ved Universitetet som vi ser i dag. Vi vil prioritere likestilling og øke andelen kvinnelige professorer fremover, sier Grønmo.

Men han presiserer overfor på Høyden, Universitetet i Bergens nettavis, at kvotering nå ikke lenger er aktuelt på grunn av EØS-reglene.

– Målsetningen er å ha halvparten menn og halvparten kvinner i stillingene. Siden det ikke lenger er tillatt å vurdere kvotering må vi satse på andre virkemidler, og dette vi vil drøfte med fakultetene under en besøksrunde til dem i høst, sier han.