– Hvis Snømannen glipper for Norge, må det bli en vekker for filmbransjen og den norske regjeringen. Dette er det som skjer hvis vi ikke innfører en statlig incentivordning for film. Men jeg gir ikke opp håpet ennå, sier Holm til BA i hagen til overdådige Palace Es Saadi i Marrakech.

Som sjef for Western Norway Film Commission på USF Verftet, prøver han å få utenlandske storproduksjoner til Vestlandet. Deltagelse på filmfestivaler som her i Marrakech, der internasjonal bransje møtes – og der det i år er et særlig fokus på skandinavisk film, er veldig viktig.

I år ville han blant annet prøve å få snakke med Martin Scorsese om filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» og med svenske Thomas Alfredson om filmatiseringen av Astrid Lindgrens klassiker «Brødrene Løvehjerte». To filmer som begge har signalisert at Norge og Vestlandet kan være en aktuell location.

– Jeg har kontakt med en publisist i New York som kjenner Scorsese. Vi har prøvd å få ham og produsentene over til Bergen og Oslo for å sjekke innspillingssteder. I slike prosesser, er det utrolig viktig å være tidlig ute. Før man har bestemt detaljene. Så før noe endelig er kontraktskrevet, gir jeg ikke opp. Dette ville vært en prestisjeproduksjon for Norge, mener Holm bestemt.

Det at Norge ikke har en incentivordning, i tillegg til generelt høyt kostnadsnivå, er en klar bakdel. Produsentene ser på bunnlinjen. Kan de spare ti millioner dollar på å skyte i Øst-Europa eller på Island, drar de heller der.

– Jeg har tro på at den nye regjeringen etter hvert vil innføre en god incentivordning. Nå har vi ikke ingenting å lokke produsenter med, utenom fjord, fjell og natur. Her må næringsdepartementet og Monica Mæland også komme på banen. Hun skjønner hva det går i.

– Du har en plan?

– Ja. Jeg har invitert kulturministeren over til en av verdens største locationmesser, i Los Angeles i mars. Det vil gjøre det lettere for henne å forme en ny filmpolitikk. Her arrangeres det møter med alle de største filmstudioene i verden. Det vil komme mange fremstøt, sier Holm.

Vestlandet har mistet TV-serier som «The Vikings» og en storfilm som Thor 2». Men Holm klarte å lokke over et spennende prosjekt til Sunnmøre i sommer, sci-fi thrilleren «Ex Machina», regissert av The Beach forfatter Alex Garland, med Oscar Isaac, Domnhall Gleeson og svenske Alicia Vikander i hovedrollene. Oscar-vinner Scott Rudin er en av produsentene.

-De filmet tre uker i Norge. Jeg jobbet mye med denne avtalen. De trengte en helt spesiell innspillingsplass. Det er en amerikansk produksjon med britiske incentivpenger i bunn. Europeiske regler sier da at produsenten kan skyte under 20 prosent i et annet land og fremdeles være kvalifisert for støtte. Det kom oss til gode denne gangen, sier Holm.

Han har kinesiske filmer på blokken, noen prosjekter fra Bollywood. Og mye mer.

-Vestlandet kan passe til mye. Leonardo DiCaprio har tre prosjekter med norsk tilknytning. Matt Damon og Ben Affleck jobber med en film om Roald Amundsen der Finse kan være perfekt. Det er mange vikingprosjekter, blant annet som produsenten av «Ringenes herre» har vært over til oss for å snakke om, påpeker Holm.

Han har reist til filmfestivaler og bransjetreff i Cannes, Berlin, Los Angeles, Sør-Korea, Marokko i år. I tillegg til å ha mange utenlandske delegasjoner med seg rundt i Bergen og til fjordene.

– «Snømannen» hadde vært en perfekt film for Bergen. Et slikt prosjekt dukker ikke opp ofte. Akkurat nå venter jeg ketchup-effekten, at alle prosjektene bare ramler inn og blir realisert hos oss. Å bygge kontaktnett er alfa og omega.

– Og så kan du bo som en greve i Marrakech?

– Vi har det ikke verst her, nei. Det hjelper å være del av en stor skandinavisk delegasjon. Festivalen tar veldig godt vare på oss, smiler Holm.