Vingespenn: 73,2 meter

BA besøkte verdens største serieproduserte lastefly på Flesland.

BA besøkte verdens største serieproduserte lastefly på Flesland. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Gigant på Flesland.

DEL

Onsdag klokken 1120 landet verdens største serieproduserte transportfly på Flesland.

Antonov 124 er leid inn av Logitrans for å frakte tre offshorepumper for Frank Mohn Flatøy. Hver av pumpene veier 17,5 tonn og skal leveres i Singapore.

– Flyet blir bare halvfullt. Grunnen til at vi måtte opp i et så stort fly som dette, er høyden og bredden på pumpene, sier prosjektansvarlig Robert Sæbø i Logitrans avdeling Bergen til BA.no.

INSPISERER RULLEBANEN ETTER LANDING

Giganten kommer fra Las Palmas, og drar videre fra Flesland etter bare tolv timer på bakken. Flere skuelystne benyttet sjansen til å knipse et bilde av det 68,96 meter lange lasteflyet onsdag formiddag. De aller heldigste fikk med seg landingen.

Rullebanen på Flesland er rundt tre kilometer lang og 45 meter bred.

På grunn av vingespennet, må det likevel tas flere hensyn når en Antonov kommer på besøk.

Fly av denne størrelsen må stå på en spesialplass, for å sikre at vingene ikke tar borti den mange lysmastene. I tillegg må rullebanen inspiseres både før og etter landing. Dette gjøres for å kontrollere at de massive vingene ikke river med seg noe inn på banen.

– Det er litt artig å få et slikt fly hit - vi ser jo de andre hele tiden. Men det krever litt lengre tid på vei opp og ned. Det er så svært at vingene henger utenfor rullebanen, sier Kenneth Hamre ved Flesland til BA.no.

Les mer om gigantbesøket i torsdags-BA.

Artikkeltags