Chernet Dotche, Etiopia:
– På julaften spiser vi god mat og koser oss med familiemedlemmer og gode venner. Vi pleier å variere matserveringen på julaften fra år til år. I år spiser vi kalkun , men 1. juledag blir det etiopisk festmat, ifølge familietradisjonen. Ellers spiser vi stort sett forskjellig slags mat. Vi prøver å lage mat fra forskjellige deler av verden.

– Vi feirer julen på samme måte som de fleste nordmenn. Vi utveksler julegaver med nære venner som både er etnisk norske familier og familier med minoritetsbakgrunn.

– Vi er kristne. Vi er så heldige at vi feirer jul to ganger på rad. Vi feirer både julaften 24. desember og etiopisk juledag 7. januar, men utveksling av julegaver skjer bare på julaften. På etiopisk juledag spiser vi en god etiopisk middag, og vi feirer med gode minner og fortellinger til barna våre om hvordan vi feiret høytider i Etiopia da vi var barn.

– Pinnekjøtt er blant familiens favoritt som julemat, sier han.

Olga Moroz (48), Russland:
Olga har bodd i Norge i to år, er gift med en nordmann og har tatt imot alle de norske tradisjonene.

– Mannen min er protestant og jeg er ortodoks, men jeg synes at det ikke er veldig stor forskjell i troen. Vi er kristne begge to, sier Olga.

Nå er det juletid, hyggelig tid.

– Vi har pyntet huset vårt med Betlehemstjerner, adventsstaker og juletre. Å lage søte presanger til hverandre er også veldig flott skikk her i Norge, sier hun.

– I Russland feirer vi jul 7. januar. I kommunistisk tid var det få som feiret jul. De fleste tenkte mer på å feire nyttår skikkelig. Nå er forholdet et helt annet. Flere og flere er begynt å feire jul. Folk strømmer i kirken for å høre på gudstjeneste, tenke over sitt eget liv og sin egen sjel.

– Det er veldig viktig for de fleste, sier hun.

Carolin Shirani Segar (31), Sri Lanka:
Carolin er katolikk, men pynter til norsk jul som andre. Adventslys hører selvsagt med.

– Det er stor forskjell på religionen. Nordmenn pynter opp huset og juletreet, men feirer ikke julens budskap. Alle barn snakker om julegaver, og det fører til at mange med annen religion også kjøper noe til barna sine.

– Jeg liker pinnekjøtt og også mye annen norsk mat, som fiskekaker og karbonader, men ikke fiskeboller, sier hun.

Ali Salmen, Irak:
– Selv om vi har en annen religion, så bor vi i Norge, og da må vi ta del i den norske feiringen. Vi har blant annet julepynt i huset.

– Vi spiser vanlig mat, og vi snakker og koser oss sammen rundt bordet. På nyttårsaften danser vi sammen, og vi kysser hverandre godt nytt år og sier takk for det gamle.

– Liker du norsk mat?

– Jeg er aldri blitt invitert noe sted jeg har kunnet smake norsk julemat, så det vet jeg faktisk ikke. Jeg har heller ikke vært med på andre deler av den norske julefeiringen. Alle vennene mine kommer fra mitt land, og jeg feirer jul sammen med dem.

– Pinnekjøtt?

– Nei, vi spiser ikke pinnekjøtt. Fordi vi er muslimer spiser vi bare halalkjøtt.

– I Irak gjør vi ingenting i høytiden, men brødrene mine har nå lært å like både jul og nyttår. Her i Norge har vi også lært å skyte nyttårsraketter.

Aziz Mohamed, Irak:
Hos firebarnsfaren fra Irak er det ikke julepynt.

– Vi spiser vanlig mat i julen, og vi har heller ikke tradisjon for å pynte. Jeg stenger frisørsalongen min til jul, og går hjem for å slappe av sammen med familien som på en helt vanlig dag. Vi ser på TV og gjør andre ting sammen. Jeg har ingen ting i mot den norske feiringen, gleder meg på vegne av nordmenn.

– På skolen er det mye snakk om julegaver. Hvordan forklarer du forskjellene for datteren din?

– Min datter vet at nordmenn har en julefest, og at vi muslimer har en annen der vi ikke pleier å gaver til hverandre.

– Og hun er ikke skuffet?

– Nei, jeg tror ikke det. Min datter har selv fått gaver fra tid til annen. De har hun tatt med på skolen og vist til de andre.

Abdellatif Naim, Marokko:
– Kristne koser seg sammen og er glade i juledagene. Det samme gjør vi muslimer. Mitt juleønske i år er at det blir fred i den muslimske verden.

– Julepynt?

– Jeg har allerede røde og blå lys i gangen. Jeg har fått masse gaver, men jeg synes ikke at gaver bare skal gis i julen. De må fordeles over hele året, og vi må alle også tenke på de fattige, mener han.

– Som liten i Marokko hadde jeg en fransk lærer. Vi feiret jul med ham tre ganger, og fikk da gaver av det som på norsk kalles julenissen. Foreldrene mine hadde ingen innvendinger. Selv om jeg er muslim, kan jeg feire jul hvis jeg vil. Det lærte jeg allerede som barn.

– Liker du norsk julemat?

– Ja, ja, ja. Jeg blander pinnekjøtt med cous-cous, Det blir ordentlig internasjonal julemat. Jeg har også spist pinnekjøtt på norsk vis mange ganger, selv om det ikke er halalkjøtt.

– Men juledagene kan lett bli en litt trist tid for utlendinger i byen som ikke har egen familie å feire jul med. De møter stengte dører alle steder. Jeg håper derfor at norske myndigheter gjør noe for å integrere utlendinger i den norske julefeiringen. Det vil gjøre det lettere for alle.