Emil André Erstad er fylkesleder i ungdomspartiet til Hordaland KrF. I en opphetet diskusjon på mikrobloggnettstedet Twitter tar han et sterkt standpunkt i forhold til abort.

  • Nyheter

I en diskusjon med blant annet Venstres Sveinung Rotevatn og kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, stadfester Erstad at han er mot abort.

På et spørsmål fra Rotevatn om han er mot abort også ved incest og voldtekt – der Rotevatn påpeker «Eg reknar med svaret er ja, og det er i så fall prinsipielt – og ekstremt» - svarer Erstad følgende:

«Det er mindre ekstremt enn å være for, etter min mening. Derfor er jeg mot.»

BØR KJEMPE

Da BA.no tar kontakt torsdag, opprettholder han sitt standpunkt.

– Jeg har ikke forandret mening i forhold til hva jeg skrev på Twitter. Jeg ser at jeg formulerte meg litt klønete. Jeg skulle svart på Rotevatns argumenter angående incest og voldtekt, sier Erstad.

– Det jeg mener er at der er mer ekstremt å være for fri abort enn mot. Slik det er i dag blir mange presset til å ta abort. Det mener jeg er feil. Jeg vet om tilfeller der leger har skissert abort som det eneste alternativet, hevder Erstad.

– Jeg mener at det er mer ekstremt å ha en slik holdning til livet enn å være mot abort.

– Mener du at det er feil å ta abort selv etter voldtekt eller incest?

– Min personlige mening er at det fortsatt er et liv og det bør vi i det lengste kjempe for å beholde, sier Erstad.

– Jeg mener at samfunnet skal legge tilrette slik at abort ikke trenger å være et alternativ – både økonomisk og utdanningsmessig. Det bør også legges bedre tilrette for adopsjon.

– BETENT, MEN VIKTIG TEMA

– Er det feil av en voldtatt kvinne å abortere vekk barnet – ja eller nei?

– Jeg mener at abort ikke skulle ha vært et alternativ. Det vi ser er at kvinner som tar abort får psykiske problemer i etterkant. Det er selvsagt en forferdelig situasjon å være i, men det betyr ikke at en abort gjør det noe bedre, sier Erstad.

Ungdomspolitikeren er fullt klar over at hans utsagn vil skape reaksjoner.

– Dette er et veldig betent, men viktig tema. Det var derfor jeg var litt nølende da dere ringte første gang. Jeg var redd for å bli satt i en bås som mørkemann – slik vi ofte blir, sier han.

– Men dette er ikke så svarthvitt som abortforkjemperne ofte skal ha det til, heller ikke fra min egen side. Jeg er opptatt av retten til å bli født, ikke retten til å ta abort. Man kan diskutere om et foster er et menneske eller ei, men det er uansett et liv, sier han.

– Hvor er rettsvesenet for det ufødte barnet? I Norge har det blitt konsensus i forhold til denne saken, men mange glemmer at abort var ulovlig frem til 1970. Mange vil sikkert skrike høyt etter dette utsagnet, men jeg håper at folk vil tenke seg om. Dette er en vanskelig sak, men det er en debatt vi bør ta.

LES OGSÅ: Morten Myksvoll har blogget om saken.