Voldtektene skaper <br/>frykt hos jentene

GÅR SAMMEN: Therese Sandnes (32) og Cecilie Ellingsen (34) liker ikke å gå alene på øde steder. ??Jeg har alltid overfallsalarmen i hånden når jeg går alene, sier Sandnes.

GÅR SAMMEN: Therese Sandnes (32) og Cecilie Ellingsen (34) liker ikke å gå alene på øde steder. ??Jeg har alltid overfallsalarmen i hånden når jeg går alene, sier Sandnes. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jentetaxien har kjørt hjem 197 jenter de siste to ukene.

DEL

– Etter voldtektsepisodene som har vært i byen merker jeg at jentene har blitt reddere. De snakker om hendelsene, og sier at de synes det er skummelt å gå hjem alene, sier Jannicke Hillestad

  • Nyheter

Hun er sjåfør for jentetaxien som kjører jenter gratis hjem for at de ikke skal ta pirattaxi eller gå hjem.

Tilbudet startet opp 8. august, og på to uker har Hillestad fraktet 197 jenter hjem.

Episodene hun sikter til er gruppevoldtekten ved Den nationale Scene natt til søndag i forrige uke og voldtektsforsøket i Sigurds gate natt til fredag.

– Jeg merket en kraftig økning etter episoden ved DNS. Jentene forteller at de prøver å alliere seg med hverandre for å gå hjem, men når det ikke er mulig velger de å ta jentetaxien. I går hadde jeg 34 turer på en kveld, forteller hun.

USIKKER FREMTID

Hillestad forteller at det foreløpig er uklart om jentetaxien vil bli en permanent løsning her i byen.

– Jeg må si at nå som jeg møter jentene, og får så stor respons håper jeg selvfølgelig at dette er noe vi kan fortsette med, sier hun.

Områdene hun kjører mest til er Sandviken, Laksevåg, Landås og Nordnes.

– Det er stort sett jenter mellom 20 og 30 år som bruker taxien, og i forbindelse med fadderuken har det selvsagt vært mange unge studenter, sier hun.

HAR ALARM

I går kveld traff BA to jenter på utestedet «Elefanten». De har nettopp snakket om den mye omtalte voldtekten ved teateret.

– Det er veldig ekkelt. Jeg bor like ved teateret og har alltid tenkt at man er trygg i sentrum, sier Cecilie Ellingsen (34).

Venninnen Therese Sandnes (32) har alltid med seg overfallsalarm nå hun går ute, og prøver å slå følge med kjæresten når hun skal hjem.

– Jeg føler meg trygg når det er mye folk og politi ute, sier hun.

– Over Høyden og oppover mot Skansen tør jeg ikke gå alene. Da tar jeg heller taxi, sier Ellingsen.

FØLGER JENTENE HJEM

I etterkant av DNS-voldtekten har fadderne ved Høgskolen i Bergen (HiB) engasjert frivillige som står utenfor utestedene for å følge folk hjem. I tillegg har de satt opp en vakttelefon man kan ringe til.

–Vi har fulgt hjem flere jenter, og ser helt klart at jenter i byen er redde. De er bekymret for egen sikkerhet, forklarer fadderkoordinator ved Høgskolen i Bergen (HiB), Ingrid Nybakk.

Hun forteller at flere kvinnelige studenter også har ringt på vakttelefonen den siste uken.

– Senest natt til i går fikk jeg en telefon fra en bekymret jente. Hun var redd, og spurte om vi kunne følge henne hjem. Siden vi ikke hadde noe arrangement den dagen, hadde vi heller ikke ute folk som kunne gjøre det. Isteden snakket jeg med henne på telefon helt til hun var hjemme. Det satt hun veldig pris på, sier Nybakk.

Artikkeltags