Langeland: – Jeg sitter på akademisk death row

Vossingen Nils Rune Langeland intervjuet av På Høyden etter avskjedigelsen fra Universitetet i Stavanger.

DEL

Universitetsavisen På Høyden bringer fredag et stort intervju med professoren Nils Rune Langeland, professoren som ble avskjediget av Universitetet i Stavanger (UiS) etter bred medieomtale av seksualiserte meldinger han har sendt til unge kvinner. Ansettelsesutvalget vedtok å avskjedige ham mot én stemme fra ansattrepresentanten.

Langeland har klaget avskjedigelsen til Kunnskapsdepartementet og jobber som før til klagesaken kommer opp. Han har vært ansatt ved universitetet siden 2008.

– Jeg sitter på akademisk death row. Dersom UiS eller Kunnskapsdepartementet ikke omgjør vedtaket, så reiser saken såpass mange prinsipielle spørsmål at den kan gå helt til Høyesterett. Da får jeg avklart om jeg i realiteten har fått yrkesforbud i Norge, eller om jeg får oppreisning og millionerstatning, sier Langeland til På Høyden.

– Stunt-meldinger sendt i fylla

Han erkjenner i intervjuet at meldingene han sendte til unge kvinner ikke var akseptable, og beskriver at han vært «sleivete, naiv og dum», og derfor har trukket seg ut av sosiale medier.

– Jeg har beklaget, til og med på Dagsrevyen. Dette var noen stunt-meldinger, sendt i fylla. Jeg er ikke så dum at jeg tror slike meldinger er en form for flørting eller sjekking. Men jeg har det i kjeften, og liker spissformuleringer, sier Langeland.

Han mener imidlertid at avskjedigelsen er usaklig.

– Det finnes ikke en eneste klage på meg på grunn av konflikt med kolleger (...). Dette er ikke en arbeidskonflikt, og det har ingenting med måten jeg har vært lærer og rettleder på. Kort sagt har saken ingenting med jobben min å gjøre, sier Langeland i intervjuet med På Høyden.

Til universitetsavisen sier UiS-rektor Marit Boyesen at hun mener at beslutningen om å avskjedige Langeland er etter loven.

– Det er kriterier som ligger bak avskjeden som vi mener er oppfylt, og vi har gjort en så god og samvittighetsfull jobb som vi har kunnet. Vi vil våre ansatte vel, understreker hun.

Artikkeltags