Ornitologene går mann av huse for disse fuglene

Her ser du den sjarmerende isfuglen. Den er ca. 16 cm lang, hvor det spisse nebbet utgjør 4 cm. Den veier 40-45 gram og har et vingespenn på 24-26 cm.

Her ser du den sjarmerende isfuglen. Den er ca. 16 cm lang, hvor det spisse nebbet utgjør 4 cm. Den veier 40-45 gram og har et vingespenn på 24-26 cm. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ornitolog Frode Falkenberg har hatt en noen fantastiske dager. Først fikk han se en nydelig og sjelden isfugl på Osterøy. Deretter opplevde han en fuglesensasjon på Espeland i Ytrebygda.

DEL

Grunnen til at han er så entusiastisk, er altså to fugleobservasjoner utenom det vanlige.

Det hele startet tidligere i desember. Noen hadde observert en praktfull isfugl ved Loneelva på Osterøy. I motsetning til fiskere, som gjerne liker å holde fiskeplasser hemmelig, er ornitologer og fuglekikkere opptatt av å dele «godene».

– Hvis noen ser en spesiell fugl, som isfuglen i dette tilfellet, legges dette inn i en egen app. Dermed blir alle de andre varslet, sier ornitolog Frode Falkenberg til BA.

Så skjedde også i dette tilfellet. Han ble varslet om observasjonen av isfuglen. 15. desember dro han til området der den vakre fuglen hadde blitt sett. Plutselig hørte han en helt spesiell lyd.

– Det er nærmest en metallisk klang. Lyden er veldig karakteristisk. Da jeg hørte dette, var jeg sikker på at det var en isfugl.

Like etter fikk han øye på den.

– Den satt på en grein over elven. Dette var i en kuldeperiode, så den hadde sikkert flyttet seg hit på grunn av at det var åpent vann her. Det var ikke islagt, sier han.

Og for et syn dette var:

– Den er rett og slett blendende vakker. Den har noen fantastiske farger. Dette er en skikkelig juvel.

Du har sett den på indisk øl

At den satt på en grein over elven var heller ingen tilfeldighet.

– Den jakter på småfisk i vannet og sitter og observerer fra greinen, forklarer ornitologen med det passende navnet Falkenberg til BA.

På engelsk heter isfuglen Kingfisher. Den pryder blant annet flasken på det indiske ølet Kingfisher.

Falkenberg tror at Osterøy-isfuglen har kommet østfra. Muligens fra Sverige eller et baltisk land. Han tror den samme isfuglen overvintret her i fjor.

Fuglen er meget sjelden i Norge og liker seg bedre mye lenger sør på kontinentet.

– Etter 1980 har det kun vært 5–10 observasjon av den i Hordaland.

– Kun sett tre ganger

Fugleflaksen til Falkenberg ga seg ikke her. Noen dager senere fikk han en melding om at det befant seg noe som kunne ligne en såkalt turteldue på Espeland i Ytrebygda.

Han klarte ikke sitte stille da han hørte om dette og dro opp i hagen der den hadde blitt observert.

– Da jeg kom frem, så jeg at det ikke bare var en turteldue. Det var en mongolsk turteldue. Det er en fryktelig sjelden art.

– En sensasjon?

– Nærmere en sensasjon kommer du ikke. Dette er den tredje observasjonen av en mongolsk turteldue i Hordaland siden 1880! Den har sikkert feilnavigert og endt ute på Espeland. Der er den sammen med andre, mer vanlige duer.

Ryktet om fuglen har spredt seg raskt. Fuglekikkere drar i skytteltrafikk til den private hagen på Hjellestad.

– De som bor der er sporty. Så det går greit. Det har sikkert vært 50 fuglekikkere der oppe. Jeg vet om en ornitolog som tok flyet fra Oslo til Bergen for å få med seg dette.

– To sjeldne fugler på så kort tid, det må ha vært en bra uke for deg dette?

– Det er allerede den beste julen noensinne.

Artikkeltags