Lave besøkstall i Nykirken gjør at menigheten nå vurderer fremtiden. I første omgang betyr det at Den norske kirke (DNK) i 2020 ikke kommer til å arrangere søndagsgudstjenester i kirken.

– Et annet kirkesamfunn – vi vet foreløpig ikke hvilket – vil bruke kirken på søndag formiddag, opplyser Hans Jørgen Morvik, sokneprest i Bergen domkirke menighet, til BA.

Menigheten vil fortsatt holde dåps-, konfirmasjons- og julegudstjenester. I tillegg blir det kveldsgudstjenester torsdager.

– Vi må være bevisste på ressursbruken. Bergen domkirke menighet har fem kirker. Vi ser at det ikke er behov for gudstjenester søndag formiddag i alle samtidig. Vi har allerede flyttet gudstjenestene i St. Jakob og Mariakirken til kveldstid. Nå vil vi prøve å samle folk på torsdager i Nykirken, sier Morvik.

Artikkelen fortsetter under


Dramatisk historie

Nykirken ble bygget i 1621. Den ble ødelagt i branner i 1623, 1660, 1756, 1800 og 1944 – men ble restaurert hver gang.

Før 400-årsjubileet i 2021 skal en prosjektgruppe ledet av Bernt Forstrønen, prest i Nykirken, stake ut kursen videre.

– Nykirken er viktig for folket på Nordnes, selv om de ikke er her søndager klokken 1100. Deres tanker og meninger er det viktigste, sier Forstrønen.

Sokneprest Morvik ser for seg tre mulige scenarioer:

– Gå tilbake til søndagsgudstjenester, fortsette med hverdagstilbud, eller overlate bruk av kirken til et annet kirkesamfunn. Salg er uaktuelt.

– Sorg og fortvilelse

Nykirken ble i 2004 utpekt som «Barnas katedral» i Bjørgvin, med kirkerom, gudstjenester og arrangementer tilpasset barn. Det vil det nå bli slutt på.

– Vi har erkjent at familier i liten grad ønsker å reise fra andre menigheter for å delta. På Nordnes har Barnas Katedral skapt glede, entusiasme og mye energi for noen. For andre ble det sorg og fortvilelse i form av tap av deres tilhørighet til kirken, sier Forstrønen.

I 2018 var det 3105 deltakere på 22 søndags- og helligdagsgudstjenester i Nykirken.

– Men bortsett fra julaften og konfirmasjoner er det kun barnegudstjenestene som har samlet et vesentlig antall deltakere, sier Morvik, og legger til:

– Flere ganger har det knapt nok kommet noen, bortsett fra de medvirkende.

TIPS OSS!

BA ønsker tips om trosliv og trossamfunn i Vestland. Journalist Mats Myredal kan kontaktes på e-post mats.myredal@ba.no, eller på kryptert melding via Signal til telefon 95702434. Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt.