Gå til sidens hovedinnhold

Grensen går ved stiv kuling

Artikkelen er over 2 år gammel

Dersom vinden øker til 15 sekundmeter konstant vind, må fyrverkeriet som er planlagt uten for Tollbodkaien flyttes eller droppes.

– Nå følger vi vinden fra time til time og er i konstant kontakt med brannvesenet. Det er vinden som er avgjørende for oss, ikke regnet, sier pyrotekniker Lasse Store, som skal fyre av rakettene i natt.

300 meter unna land

I utgangspunktet skal fyrverkeriet, som er et spleiselag mellom BT og Bergen kommune, skytes opp fra en lekter et stykke fra land.

– I utgangspunktet er det ikke noen regler for avstand til land, men vi har kommet til at vi skal være 300 meter ute på sjøen i den vinden som er meldt, sier Store.

I Bergen brannvesen sier Leif Kvarme at grensen går på 15 sekundmeter konstant vind, som er stiv kuling med 28–32 knop.

Sikkerheten viktigst

– Blir vinden sterkere, må pyroteknikerne finne alternativer som tåler vinden bedre, eller bare droppe det hele, sier Kvarme.

Det er Engelsrud Fyrverkeri som står bak arrangementet. Selve fyrverkeriet koster ifølge Lasse Store om lag 300.000 kroner, alt inkludert. Det skal etter planen vare i åtte-ni minutter.

– Dersom vinden blir sterk, må vi skifte til noe som ikke henger så lenge i luften. Men for oss er alltid sikkerheten viktigst. Vi skal ha 300 meter til land i alle retninger. Vurderer vi det som farlig, kutter vi ut alt sammen, sier Lasse Store.

Kommentarer til denne saken