– Jeg bruker hytten nesten hver dag, for jeg trives så godt her oppe. Jeg er kun hjemme i helgen en sjelden gang, sier Odd Magnar Torvund til BA.

Han er i ferd med å henge opp julebelysningen på hytten i Furedalen på Kvamskogen da BA inviterer seg selv på besøk.

– I februar fikk jeg en strømregning på 5500 kroner her. Siden da har ikke jeg brukt en eneste panelovn. Jeg fyrer mye med ved, og litt med gass. Jeg har vært selvforsynt med ved, men nå har jeg snart hugget ned hvert eneste tre på tomten, forteller 72-åringen.

Hytten er bygget i 1953. Torvund overtok den i 2011. Siden da har han etterisolert hele bygget. Det er han glad for nå. Her er det godt og varmt.

– Jeg kan ikke gå rundt hjemme og fryse, konstaterer pensjonisten.

Strupte forbruket

Huset i Norheimsund er solgt til sønnen, men han er fremdeles folkeregistrert der. Siden hytten er fritidsbolig får han dermed ikke strømstøtte, til tross for de skyhøye prisene. Tirsdag lå strømprisen på over fem kroner per kilowattime på ettermiddagen i Vest-Norge.

– Jeg er overrasket over at vi ikke får noe i strømstøtte på hytten. Det burde vi absolutt fått. Jeg merker godt at det er færre folk her på Kvamskogen nå, og hyttefolket legger igjen mye penger på andre ting også.

Torvund poengterer samtidig at manglende strømstøtte bidrar til at hytteeiere nok er blant dem som har kuttet mest i strømforbruket.

– Før brukte jeg rundt 1500 kilowattimer i måneden. Etter at jeg strammet inn, har jeg redusert det til 500 kilowattimer. Fremdeles ligger strømregningene på rundt 2000 kroner i måneden.

Kraftig nedgang

Menge hytteeiere har gjort som Torvund og redusert strømforbruket.

Tall P4-nyhetene har fått fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at forbruket i fritidsboliger i Sør-Norge har gått ned 19,7 prosent (311 GWh) fra januar til oktober i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Tallet er temperaturkorrigert, skriver NTB.

– Det er en ganske betydelig reduksjon, sier seksjonssjef Maren Esmark i NVE. Hun tror årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter.

– Vi tror nedgangen er en kombinasjon av at folk bruker mindre strøm i fritidsboligene, at man kanskje senker temperaturen inne og skrur av alt lyset når man ikke er der, men også at de brukes noe mindre.

– Vil gi økt forbruk

Kraftanalytiker og økonom John Brottemsmo i Kinect Energy påpeker at om myndighetene innfører strømstøtte også for fritidsboliger, risikerer man at strømprisene øker.

– Å kutte forbruk ved hjelp av pris er veldig gunstig. Jeg har forståelse for ønsket om strømstøtte på fritidsboliger, men mener grensegangen myndighetene har trukket opp er fornuftig siden vi har mangel på strøm, sier han til BA.

Brottemsmo mener strømstøtte til hytter trolig ville ført til økt strømforbruk.

– Hvor dramatisk økningen ville blitt, er vanskelig å si. Men økt forbruk ville uansett gitt enda høyere strømpriser enn vi har i dag, sier han og legger til:

– Som flere økonomer har påpekt, bidrar det å gi strømstøtte i det hele tatt til økte strømpriser. Men når det gis til boliger er det et verktøy for å skåne husholdninger, mens prismekanismen brukes fullt ut på fritidsboliger for å få ned forbruket.

– Nødvendig med strømstøtte

Norges Hytteforbund mener at hytter og fritidsboliger skal inkluderes i den eksisterende strømstøtteordningen. Styreleder Trond G. Hagen sier til BA at de mener fritidsboliger er en del av husholdningen på lik linje med boliger, biler og båter.

– Vi mener strømstøtte til fritidsboliger er nødvendig av flere grunner. Fordi det er usaklig forskjellsbehandling, men også av hensyn til lokalsamfunnene der hyttene ligger. De kommer til å lide stort ved at hytteeiere velger å holde seg hjemme for å spare strøm, sier han.

Hagen mener argumentet om at strømstøtte til fritidsboliger vil øke strømforbruket, ikke er holdbart.

– De som hevder dette sier jo at folks forbruk øker generelt med strømstøtte. Men prisene er så høye selv med strømstøtte at folk sparer strøm uansett. Det viser jo statistikken, mener han.

Hagen mener en løsning dersom myndighetene frykter økt forbruk som følge av strømstøtte til hytter kan være å senke taket for strømstøtte per husholdning fra 5000 kW/h per måned til 3000 kW/h.