– Han gikk ut av stien og var trøtt og sliten, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt.

Mannen la ut på tur sammen med en kamerat mandag formiddag. De to kom vekk fra hverandre på vei ned igjen, og klokken 2045 ringte en av dem til politiet og sa at han ikke fant veien ned igjen.

Mannen, som er i 30-årene, trodde da at han befant seg et par-tre kilometer fra parkeringsplassen i retur fra Trolltunga.

Tre personer fra Røde Kors, i tillegg til en patrulje fra politiet, ble sendt ut for å hjelpe mannen. Klokken 2338 var mannen kommet til rette.

– Han er ikke skadet. Han ble kjørt til Odda og trengte ikke videre oppfølging, sier operasjonsleder Arve Samsonsen i Vest politidistrikt.

Mannens kamerat er også i 30-årene og italiener. Han ventet på kameraten sin ved parkeringsplassen.

Politiet vet ikke hvorfor de to hadde gått fra hverandre underveis.

Trolltunga ligger 1100 meter over havet, og cirka 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal i Odda kommune.

Slik beskriver Fjellguiden ruten opp Trolltunga

«Det er en krevende og lang tur, som alt for mange undervurderer, også nordmenn. Den er merket rødt i nasjonal standard for skilting og gradering. Det betyr at turen er krevende og for erfarne fjellfolk, man bør i tillegg ha god utholdenhet og godt turutstyr. Det er spesielt to harde stigninger i starten av turen (mellom 600 og 700 høydemeter) som suger ut mye energi av turistene.

Den første stigningen (Brakufsa) kan til tider minne om Stoltzekleiven, men har et parti i slutten som på og etter regnværsdager kan være svært utfordrende på grunn av mye gjørme og glatte partier. Når turistene er ferdig med disse to stigningene er mange godt kjørte, da er det fortsatt seks, syv kilometer til Trolltunga i svært variert terreng til de er fremme.

Og på returen tror jeg mange undervurderer hvor tungt det er å gå nedover igjen med slitne bein og knær. Tar man i betraktning at folk ikke bryr seg mye om værmeldinger, samt ikke kjenner til farene ved tåke og hvor glatt underlaget blir under kraftig regn, så kan det bli svært krevende for noen og en hver.»

Kilde: Fjellguide Stian Ruud i Trolltunga Adventures