Gå til sidens hovedinnhold

Dette ga elevene sjokk. Kommunen innrømmer at det er ille.

Artikkelen er over 4 år gammel

Da elevene skulle sjekke hvordan det var å være funksjonshemmet i Odda fikk de seg et sjokk. Kommunen innrømmer at det er ille.

(Hardanger Folkeblad): – I utgangspunktet trodde vi det skulle være bedre å være handikappet i Odda. Vi hadde aldri tidligere tenkt over at det å sitte i rullestol kan være et problem her, sier Camilla Maage og Elise Rongve.

Sammen med resten av elevene som går helsefagarbeider i andre klasse på Odda videregående skule har de gjennomført et forsøk: De delte seg inn i grupper hvor én var blind, en annen var tunghørt og en tredje bevegelseshemmet.

– Ikke godt nok

Over to uker har de jobbet med prosjektet og de har vært innom både butikker, kafeer og legekontor. Hypotesen fikk seg en knekk:

– Vi fant ut at det ikke var så godt tilrettelagt som vi trodde. Det er mange høye kanter både i butikker og kommunale bygg og mange utfordringer for synshemmede og hørselshemmede. Vi fikk litt sjokk da vi så hvordan det var, sier jentene.

Noen av funnene var gangfelt som mangler lydsignal, butikker uten rullestolramper og legekontor uten ringeklokke og heis. Elevene har utarbeidet en rapport hvor de også lister opp en rekke tiltak de mener bør settes i verk.

«Oppsummert vil vi konkludere med at Odda sentrum ikke er spesielt godt tilrettelagt for handikappede», skriver elevene i rapporten.

Vil ta i bruk rapporten

Leder for funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) i Odda og Ullensvang, Turid Tomasgard er glad for at elevene har laget rapporten.

–Jeg kan bekrefte at det som står i den er riktig. Vi har vært i dialog med dem og vil gjerne bruke rapporten for å fokusere på tiltakene overfor politikerne. Her er det mange ting, slik at vi må ta én ting om gangen om noe skal bli gjort, sier hun og ønsker å lage en langtidsplan baserte på løsningsforslagene.

Hun ønsker også å spille rapporten inn til prosjektgruppen i kommunen som jobbet med en ny plan om universell utforming.

Jeg kan bekrefte at det som står i rapporten er riktig

Turid Tomasgard Leder i FFO

 

I undersøkelsen peker elevene på at mange toalett i Odda har gode ordninger.

Flere butikker er også enkle å komme seg rundt i, konkluderer de med. Samtidig kan situasjonen mange steder bli bedre.

Blir stadig bedre

Daglig leder i Odda By, Inge Lægreid, synes det har vært en kraftig forbedring de siste årene i Odda sentrum.

– Vi har tidligere hatt en gjennomgang om dette og det har blitt gjort noen forbedringer av butikkdrivende, men det er alltid forbedringspotensial. De siste årene har tre nye butikker lagt forholdene til rette for rullestoler ved å installere rampe og selvåpnende dører, sier han og viser til at dagens krav, for eksempel ved bruksendring av bygg, gir bedre tilbud.

Frisklivskoordinator og konsulent for funksjonshemmede i Odda kommune, Gunnvor Medhus, er helt åpen om at dagens utforming ikke er god nok.

– Vi har en jobb å gjøre i Odda, bekrefter hun og forteller at det pågående prosjektarbeidet skal kartlegge de mest prioriterte kommunale byggene. I tillegg skal gruppen se på utearealer, turveier og andre ferdselsområder.

– Ikke greit

– Deretter blir det å prioritere det som er viktigst og få kostnader på dette før det kan komme inn i budsjettet.

Prosjektet skal også ta for seg forholdene for andre grupper som hørselshemmede og folk med allergier.

– Synes du tilstanden i Odda for handikappede er grei slik den er i dag?

– Nei, det er ikke greit. Det er veldig tungvint for mange. Det er høye dørstokker, tunge dører og mange høye fortauskanter og vanskelig å ta seg inn i den viktigste kulturarenaen i kommunen, svarer hun og nevner selv badet som en annen arena hvor det er lite tilrettelagt.

– Det er også mange høye fortauskanter. Legesenteret skal flytte, så der vil det bli bedre – men det er supert at unge elever fokuserer på dette, mener hun.