Bergen svikter brunt brennevin

SJEFEN: Mye rødvin går med i de bergenske hjemmene i julen. Butikksjef Angunn Lillegraven og ekspeditør Monica Berge gleder seg likevel. FOTO: DAG BJØRNDAL

SJEFEN: Mye rødvin går med i de bergenske hjemmene i julen. Butikksjef Angunn Lillegraven og ekspeditør Monica Berge gleder seg likevel. FOTO: DAG BJØRNDAL

Artikkelen er over 3 år gammel

Om du ikke har vært der ennå, kan du forvente deg kø om du skal dit før julaften. 22. og 23. desember er de desidert travleste dagene på Vinmonopolet i Valkendorfs gate.

DEL

– Ja, det er mye folk og godt med trøkk, men vi synes jo det er fantastisk hyggelig også da, sier butikksjef Angunn Lillegraven til BA.

Klokken er ikke mer enn halv elleve da BA kommer inn i butikken onsdag, men alt nå er det fint driv av folk gjennom kassene.

Fire millioner liter

Ikke så rart det kanskje: Hver dag før jul selger Polet like mye som på en uke ellers i året her i byen.

I desember handler nordmenn 36 prosent mer på Vinmonopolet enn ellers i året.

Mens Polet selger mellom 1,3 og 1,4 millioner vareliter per uke ellers i året, går det over fire millioner liter den siste uken før jul

– Vi pleier å si at Vinmonopolets år – Polåret – har 13 måneder. To i desember og elleve ellers. Vi handler nesten dobbelt så mye i julemåneden som ellers i året, sier pressesjef Jens Nordahl til BA.

Åpent nyttårsaften

Siden det selges forholdsvis mer av vinflasker enn pappvin, tror han mange kjøper vin som gave.

Angunn Lillegraven sier de merker en liten oppsving på musserende drikke, ellers ser salget ut til å være omtrent som tidligere år.

Pressesjef Jens Nordahl sier til BA at bergenserne tradisjonelt drikker mindre brunt brennevin enn andre steder i landet.

– Særlig østpå og lenger nord, drikker de mye mer akehvitt og konjakk, sier Nordahl til BA.

På Polet i Valkendorfsgaten har de likevel et bredt utvalg av akevittene stablet rundt i hyllene eller stående på gulvet.

Salget vil ligger stabilt høyt frem mot nyttår, får vi opplyst.

– Og så får vi jo en ekstra salgsdag siden Vinmonopolet er åpent på nyttårsaften, sier butikksjef Angunn Lillehagen.

Artikkeltags