Amerikanske Paul Henry Nadeau skal holde en presentasjon om saken på Statoils generalforsamling onsdag, skriver Dagens Næringsliv.

En uavhengig komité må granske systemene for risikoanalyse og selskapskontroll, krever Nadeau. Han hevder at Statoils risikostyring har vært elendig de siste årene.

Som eksempel peker han på boringen av selskapets såkalte Krakatoa-brønn i Mexicogolfen i 2010. Her var det svært nær ved en utblåsning og et massivt oljeutslipp av samme type som BP opplevde i samme område samme år, hevder Nadeau.

Dette avvises av Statoil, og selskapets styre har anbefalt generalforsamlingen å si nei til forslaget om en uavhengig gransking.

– Krakatoa var en krevende brønn i et område av Mexicogolfen med høyt trykk og temperatur, men operasjonene ble gjennomført på en sikker og kontrollert måte, sier Statoil-talsmann Knut Rostad til Dagens Næringsliv.

Nadeau jobbet 20 år i Statoil fram til 2012 og er i dag konsulent i selskapet Arkadia Group og professor II ved Universitetet i Stavanger. (©NTB)