Gå til sidens hovedinnhold

Lønn snakker han han aldri om

Artikkelen er over 5 år gammel

Petter Stordalen gir inntrykk av at de ansatte trives så godt i Choice-kjeden, at de er heldige som får jobbe der, skriver Djevat Hisenaj i dette innlegget.

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er et faktum, Fellesforbundet er i en landsomfattende streik innen hotell, restaurant og reiseliv (HRR), samt kantiner.

Vi registrerer at de aller fleste støtter opp om streiken, og har stor forståelse for våre medlemmers dårlige lønns og arbeidsvilkår, og grunnlaget Fellesforbundet har gått til streik på. Men som avdelingsledere i Fellesforbundets avdelinger som organiserer medlemmer i HRR ser vi også en del kommentarer i aviser, sosiale medier mm som stiller seg uforstående til hvorfor det er så mange streiker i denne bransjen og enkelte sure kommentarer som: «Nå streiker de igjen»

17. april 1996 gikk det da hetende Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) under forbundsleder Svein Fjæstads ledelse ut i streik. Hotell- og restaurantansatte hadde da ikke vært i konflikt på 58 år. I 2002 kom den, lange, tunge streiken i hotell- og restaurantbransjen, NHO Reiseliv ville ikke imøtekomme kronekrav, lavlønnstillegg og bedre tillegg for kvelds- og helgearbeid. Streiken varte i fem uker. Medlemmene og forbundet sto løpet ut, og NHO Reiseliv og HRAF kom til enighet kl. 05 om morgenen på 17. mai.

 I 2004 ville ikke NHO Reiseliv gi det som alle andre næringer og forbund hadde fått. Etter nesten 28 timer i tvungen mekling gikk HRAF i streik på landforpleiningsavtalen. En ny storstreik i Hotell og restaurantbransjen ble avverget i siste sekund.

Vi skriver 2016, og Fellesforbundet er i ny streik i hotell- og restaurantbransjen, den første for denne yrkesgruppen etter at HRAF gikk inn i Fellesforbundet i 2007. De ansatte har sakket akterut i mange år og har nå en gjennomsnittslønn på 357.000 kroner (dette er innbefattet blant andre mellomledere). Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn 516.000 kr og varehandelen har gjennomsnittslønn på 454.900 kroner. Tallene er fra SSB, mars 2016.

Altså sitter våre medlemmer nederst ved bordet! Fire store kjeder dominerer bransjen: Choice Hotels, Thon Hotels, Scandic Hotels og Radisson.

Hotellkongene Petter Stordalen, Olav Thon, Christian Ringnes, den mektige Scandic-kjeden og Radisson-hotellene melder alle om store overskudd for 2015, og det er dem som styrer markedet i bransjen. Totalt.

Petter Stordalen, stor i kjeften som han alltid er, gir nærmest uttrykk for at de ansatte trives så godt i Choice-kjeden, at de er heldige som får jobbe i denne fantastiske kjeden som tar større og større del av markedet, sammen med Scandic.

Lønn snakker han han aldri om. Han nevner heller aldri dem som skapte formuen hans, nemlig servitører, kokker, værelsesbetjenter, resepsjonsarbeidere, booking. Disse skal ikke ha en del av verdiskapningen. Det samme gjelder alle «lederne» som ikke er reelle ledere, men som arbeider døgnet rundt, og er «unntatt» fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid.

Neste gang du lurer på hvorfor vi streiker bør du tenke litt over hvorfor hotell- og restaurantarbeidere ikke skal være en del av resten av næringslivet og den norske modellen. Hvorfor skal ikke vi også få vår uttelling i gode tider og vise moderasjon i dårlige tider.

Derfor krever vi lokal forhandlingsrett og lavlønnstillegg nå.

Kommentarer til denne saken