Det sier Frode Rokne, forretningsansvarlig for eiendomsutviklingen i Myrkdalen, om det kommende året til BA.

Etter et knallår i 2021, med overlevering av 62 leiligheter og tomter, er han nå spent på året som kommer.

I forrige uke presenterte Boligprodusentenes forening tall som viser en tydelig nedgang i salget av nye fritidsboliger sammenlignet med fjoråret. Salget av nye fritidsboliger hittil i år er 56 prosent under samme periode i 2021, ifølge oversikten.

Tallene var langt fra sjokkerende, etter at meglere og ulike aviser den siste tiden har varslet om dystre tider i markedet for fritidsboliger. Det pekes spesielt på renteoppgang, økte material- og strømkostander, og banker som er mer forsiktige med å låne ut penger.

BA møter forretningsansvarlig for driften i Myrkdalen, Gro Hånes Lund, i bunnen av skitrekket. Toppen av Kari Traa-trekket er allerede hvitlagt med snø, og snøkanonene står klare til å spy ut hvitt gull så snart temperaturene inviterer til det.

Men Lunds forventninger til vinteren er todelt.

– Vi er spente på sesongen. Sesongkortsalget har foreløpig gått veldig bra, og det ble ny omsetningsrekord i første kampanjeperiode. Det viser vel at folk har lyst til å stå på ski, og det gir en pekepinn på hvordan vinteren vil bli, så vi tolker dette som at folk vil på ski til vinteren, sier Lund til BA.

Hun er imidlertid spent på hvordan høye strømpriser, svekket kjøpekraft og økende renter vil påvirke hyttebruken.

– Vi har fastprisavtale på strømmen for hele 2023, så vi kommer til å produsere snø som bare det. Nå håper jeg bare på et par minusgrader og at været er med oss. Vi har sikret fastpris for hele 2023, så vinteren er sikret, sier hun til BA.

– Jeg er uansett spent på om folk vil bruke hyttene sine i like stor grad som tidligere med tanke på svekket kjøpekraft, men sesongkortsalget kan jo tyde på at de vil det, legger hun til.

– Vi nedskalerer planene og roer ned utbyggingstakten

I dalen har de lenge hatt store utbyggingsplaner, og ambisjonene har blitt omtalt som Norges Kitzbühel.

I Mørkveslia, som ligger rundt tre kilometer fra hotellet i Myrkdalen, har planene vært ambisiøse. Der er nå utbyggingen av et splitter nytt hyttefelt i full gang.

Eiendomsselskapet Myrkdalen Fjellandsby leverte knallgode tall for 2021. De økte inntektene fra 22,9 millioner kroner i 2020, til 188,5 millioner i 2021. Dermed endte årsresultatet på 29,1 millioner kroner for året.

Rokne, forretningsansvarlig for eiendomsutviklingen i Myrkdalen, forteller om forventningene for året.

– Tallene fra i fjor er veldig gode. Vi solgte bra på høsten i 2020 og i 2021. Regnskapet for 2021 viser tall for overlevering av 62 leiligheter og tomter. Vi kommer til å overlevere omtrent tilsvarende i 2022 også, sier Rokne.

Han sier at neste års regnskap vil bli påvirket av oppbremsingen i salget av hytter og eiendommer til fjells.

– Salg av fritidseiendommer går tregere grunnet renteøkninger, økte materialkostnader, strømkostnader, andre driftskostnader og fordi bankene er blitt mer restriktive med å gi ut lån, sier han og legger til:

– Vi kommer til å nedskalere planene og roe ned utbyggingstakten. Da på grunn av usikkerhetene i markedet.

I stedet kommer de til å fokusere på å bygge ut skiheiser i Mørkveslia, og knytte de nye løypene i dette området og de nåværende heisene i Myrkdalen sammen.

– Vi kobler sammen hele dalen, og det vil komme to nye T-trekk i Mørkveslia til sesongen 23/24.

I september skrev BA om læreren Ole-Jacob Sørensen, som har stengt ned hytten for vinteren i frykt for strømprisene:

– Det er fortsatt stor interesse

Tina Beisland er leder for nybygg i Eiendomsmegler Vest.

Hun forteller også om usikkerhetsmomentene i markedet, men sier at etterspørselen etter hytte på fjellet fortsatt er sterk.

– Jeg synes ikke det virker som om etterspørselen har falt. Det er fortsatt godt oppmøte på visningene, selv om det ikke er alt som blir solgt, så klart. Det er fortsatt stor interesse for eiendommer i Myrkdalen, men mange nevner usikkerhetene med tanke på kjøpekraften, sier Beisland til BA.

– Markedet roer seg nå etter to veldig gode år. Og hovedsesongen for Myrkdalen er jo når snøen kommer. Foreløpig har vi godt oppmøte på visningene. Så det blir spennende å se, legger hun til.

– Vi har en kontinuerlig vurdering av enkeltprosjekter

På Geilo ser Berit Heitmann, daglig leder for SkiGeilo Utvikling, for seg at det vil bli en god vinter.

– For SkiGeilo sin del ser sesongen bedre ut nå enn bare for noen uker siden. Det er godt med bestillinger fra utenlandsmarkedene vi opererer i, og sesongkortsalget er godt i gang, sier hun til BA.

SkiGeilo Utvikling overleverer i løpet av de nærmeste ukene de første 26 leilighetene i prosjektet Kikut Alpin Lodge. Dette er første byggetrinn av de tre påbegynte byggetrinnene. Kikut Alpin Lodge består av 82 leiligheter i Geilo Fjellandsby på Kikut.

Heitmann forklarer at de nå kontinuerlig vurderer enkeltprosjekter opp mot markedet.

– På lang sikt har vi prosjekter i ulike faser og vi har derfor muligheten til å skalere og tilpasse prosjektene våre til markedet. Vi har en kontinuerlig vurdering av enkeltprosjekter med tanke på byggekostnader og hva markedet ønsker til enhver tid. Det er også mer aktuelt å se på nye energibesparende løsninger med den uforutsigbarheten vi ser om dagen, forklarer hun.

– Hvilke forventninger har dere til markedet fremover?

– Tradisjonelt holder markedet på de store destinasjonene seg mer stabilt, men kjøperne blir nok noe mer opptatt av hva de får for pengene i en periode fremover. Dette gjelder da ikke bare kvaliteten på byggene, men hvilke tilbud og infrastruktur som finnes i nærområdet.