Treningsmaskinen sikret Norges første OL-medalje i Tokyo, og det av det gjeveste slaget!

Bergenseren knuste konkurrentene på løpingen i triatlon i OL, og kunne juble lenge før målgang.

OL-gullet var et faktum!

Overlykkelig

Overfor Eurosport var triatleten selvsagt tydelig lykkelig, med gullmedaljen rundt halsen.

– Så ekstremt deilig! Det er et løp vi har tenkt på i ti år.

– Jeg visste jeg var i god form, men du vet aldri hvordan det vil gå, sier Blummenfelt til rettighetshaver Discovery.

Blummenfelt lever og ånder for idretten, og de nærmeste begynte nok å humre når reporteren spør hvordan gullet skal feires. Da svarer Blummenfelt som bare han kan: At det snart er nye løp i verdensserien, og det må trenes!

– Så ønsker jeg å delta i en Ironman på Hawaii om tre uker, så det er opp i «ringene» og trene mot det, sier han.

På oppløpet fikk han løpe i ensom majestet og krysse mållinjen.

– Sykt. Jeg har drømt om å gjøre det. Det var ekstremt deilig å få tak i det målbåndet, forteller han om øyeblikket, før han kollapset på bakken med båndet rundt hodet.

– Da var det bare helt tomt. Jeg visste jeg måtte gå «all out» de fem-seks siste kilometerne av løpet.

Skyhøye krav

Kristian Blummenfelt (27) innfridde med OL-gullet i triathlon. Så sent som dagen før fikk han påminnelser på Facebook om hvor langvarig drømmen hadde vært.

Bergenseren løp inn til klar seier i mandagen triathlon. Et langspurt mot slutten gjorde ham uslåelig.

– Dette er et løp vi har tenkt på i ti år. Jeg fikk varsler i går på Facebook med minner fra ni år siden om at målet var OL-gull. Det sto i et intervju med BT, og da er det godt gjort at det kommer på dagen, sa 27-åringen til norsk presse i mixed zone.

Bergenseren la ikke skjul på ambisjonene før mesterskapet.

– Vi har lagt listen høyt for oss selv med at det er OL-gull som teller, at vi er her for å vinne og at alt annet enn medalje hadde vært skuffende.

– Jeg tror det vil synke inn etter hvert. Dette er noe jeg har tenkt på hver eneste økt de siste to månedene, la Blummenfelt.

Ikke vært hjemme på halvt år

27-åringen er kjent for å være en skikkelig treningsmaskin. Han trener vel 1300 timer per år. Tidligere i sesongen vant Blummenfelt de to første konkurransene i verdensserien.

– Jeg hadde en sterk sesongstart, men så kjente jeg litt på det i foten. Jeg har vært litt usikker, men prøvd å ha is i magen.

Han forteller om at det ikke har vært lett i de siste månedene. Koronaregler gjør at han ikke har vært hjemme på seks måneder.

– Jeg tenker på alle som har hjulpet meg. Jeg startet med Arild Tveten (sportssjef og trener) for over ti år siden. Han har vært med på det hele veien. Jeg tenker på alle treningskameratene som har vært rundt og reist. Jeg har vært borte fra hjemmet i over seks måneder. Det har ikke vært lett med koronaen. I de siste 13 månedene har jeg bare vært hjemme 40 dager. Jeg har ikke sett mye til familie og venner. Jeg tenker på alle rundt som har hjulpet til. Det har vært et stort lag bak dette, sa Blummenfelt til NTB.

Slik var løpet

OL-distansene i triatlon er først 1500 meter svømming, deretter 40 kilometer sykling før det avsluttes med 10 kilometer løping.

Ingen i den norske trioen har svømming som sine styrker, og at de kom et stykke bak teten opp på land var ikke overraskende. Stornes var den som klarte seg slik sett overraskende godt; han var bare 22 sekunder bak teten. Blummenfelt fulgte ytterligere 12 sekunder bak, mens Iden kom inn 45 sekunder bak teten.

Iden måtte slite med nettopp det. Sykkelspesialisten havnet i det tredje feltet, og måtte til med å dra det opp for nesten egen maskin. Det dannet seg en liten ledergruppe, en gruppe to med Blummenfelt og Stornes i, og en siste gruppe med Iden som lederfigur.

Nær halvveis i sykkelløpet var Iden tydelig frustrert, og veivet med armene for å få flere i gruppen til å dra. Etter at fire av åtte runder i bygatene i Tokyo var unnagjort, hadde felt to tatt inn ledergruppen, mens Iden jaktet 18 sekunder bak.

Etter 5/8 runder, var alle samlet. En og annen utbryter prøvde å stikke, men ble tatt igjen. Utenom sveitsiske Andrea Salvisberg, som lå 18 sekunder foran feltet da sykkelen ble byttet ut med løpeskoene.

Sveitseren ble fort tatt igjen av Blummenfelt og Co., og alle nordmennene var nå godt plassert. Det ble imidlertid tidlig tydelig at Iden hadde brukt mye krefter på syklingen, og han slet med å holde følget.

Blummenfelt og Stornes var raskt i en ledergruppe bestående av ni mann. Fem kilometer inn i løpingen, lå Iden på 17. plass 24 sekunder bak teten.

Britiske Alex Yee, New Zealand-utøveren Hayden Wilde og Blummenfelt var til slutt tettrioen som stakk seg ut. Det var tydelig at det var disse som skulle gjøre opp seg imellom om gullet.

Med rundt kilometeren igjen prøvde Blummenfelt å stikke. Treningsmaskinen skar grimaser som aldri før, men så ut til å holde stand. Og det gjorde han!