Det er profflaget Bahrain Endurance 13 som bekrefter at avtalen med Blummenfelt er forlenget. Den nye avtalen er på ett år.

– Vi signerte ham fordi han skal kjøre mer langdistanse, og vi ønsker at han skal bruke talentet sitt som en langdistansestjerne med laget, sier Chris McCormack, leder i Bahrain Endurance 13, i en pressemelding.

BA har ikke lykkes med å få en kommentar fra Blummenfelt i forbindelse med denne saken.

Kontroversiell avtale

Avtalen mellom Bahrain Endurance 13 og Blummenfelt er kontroversiell. Bahrain bryter grunnleggende menneskerettigheter, og blir beskyldt for å bruke idrett for å renvaske sitt omdømme.

Blant annet blir menneskerettighetsforkjempere i Bahrain forfulgt, overvåket og fengslet. Etter den arabiske våren i 2011 ble over 1600 personer arrestert, og det ble rapportert om bruk av vold og tortur.

– Det er ingen tvil om at dette er et svært brutalt regime, sier Jostein Hole Kobbeltvedt, daglig leder i Raftostiftelsen, til BA.

Han mener Bahrain er et klassisk eksempel på regimer som bruker sportsvasking.

– De bruker bevisst idrettsutøvere og idrettsarrangementer for å ta søkelyset vekk fra menneskerettighetsbruddene, og for å selv fremstå i et godt lys, sier Kobbeltvedt.

– Bahrain Endurance 13 er et profflag i triatlon, og det er sånn sett ikke regimet Bahrain man representerer i konkurranser?

– Det er en nyanse som er ikke-eksisterende i Bahrain. Dette styres tett av kongefamilien og regimet. De kan ikke bruke navnet Bahrain uten at det er tett koblet sammen. Dette laget er en del av markedsføringen i landet, svarer Kobbeltvedt.

Sjeik Nas­ser bin Hamad Al Khalifa er sønn av Bahrains konge og sen­tral i Bah­rain En­dur­ance 13. Han er selv an­kla­get for å ha tor­tu­rert to per­so­ner i 2011.

Vil ikke blande idrett og politikk

Spesielt etter OL-gullet i fjor sommer fikk Blummenfelt mye kritikk i media for avtalen med profflaget fra Bahrain. Selv har han hele tiden sagt at han ikke ønsker å blande idrett og politikk.

– Målet med laget er å inspirere unge til å drive med idrett i en del av verden der inaktivitet er et problem, har Blummenfelt sagt til Aftenposten.

Lisa Pringle, pressekontakt i Bahrain Endurance 13, hevder at triatlon-laget ikke er del av et politisk spill.

– Vi er et idrettslag som fokuserer på målene til laget. Vi er ikke involvert i politikken i Bahrain. Laget er nå inne i sitt åttende år, og vi er stolte over å levere på våre visjoner, som er å promotere en kultur med helse, velvære og gode prestasjoner i utholdenhetsidrett. Vi vil inspirere og utvikle en kultur med sport og fysisk aktivitet for samfunnet i Bahrain, skriver Pringle i en e-post til BA.

Dette sier forbundet

Blummenfelt er en av tidenes beste idrettsutøvere fra Bergen, og vant blant annet OL-gull, VM-gull og satte verdensrekord på Ironman i fjor.

Denne sesongen skal han primært satse på langdistanse, og forsøker blant annet å bli første person til å bruke mindre enn syv timer på en Ironman-konkurranse.

Norges Triatlonforbund opplyser at de ikke har vært involvert i den nye avtalen mellom Blummenfelt og Bahrain Endurance 13.

– Kristian har tatt et valg om å satse annerledes i 2022. Han vil fokusere på langdistanse som ikke er en del av det landslaget satser mot. For å lykkes med sine meget høye ambisjoner respekterer vi de valgene han tar på veien, sier Anette Brurås, president i Norges Triatlonforbund.

– Flere menneskerettighetsorganisasjoner sier at Bahrain begår grove menneskerettighetsbrudd, og bevisst bruker idrettsutøvere for å renvaske sitt omdømme. Hva tenker du om dette?

– Det er et viktig tema. Sportsvasking er uheldig for all idrett. Vi har tidligere vært i kontakt med Amnesty Norge for å lære mer om Bahrain. Norges Triatlonforbund jobber nå opp mot Norges idrettsforbund for at sponsorater inkluderes i NIFs nye «Code of Conduct», slik at vi får felles retningslinjer på sponsorsamarbeid.

– Vi har et tingvedtak på at «Triatlonforbundets styre skal jobbe opp mot NIF for å etablere et etisk rammeverk for hva slags sponsoravtaler forbund og enkeltutøvere skal kunne inngå mens de er en del av landslag». Når jeg møter i Europe Triathlon neste måned, er planen å løfte problemstillingen på internasjonalt nivå, slik at vi i fellesskap kan utfordre slike samarbeid. Blummenfelt er jo ikke den eneste stjernen på dette laget. Bahrain Endurance 13 samler flere av verdens aller beste utholdenhetsutøvere, og inkluderer utøvere fra alle verdensdeler. Flere andre idretter har slike team med stjerner på verdensbasis, svarer Brurås.