Gå til sidens hovedinnhold

Fra «grønnsåpe» til tidenes beste juleøl

Årets store juleøltest:

BA har også i år testet årets juleøl. Norske øl varierer både i pris og smak. Men hvilket er best? Og er det verdt prisen?

Artikkelen er over 5 år gammel

Det smaker alt fra eddik og grønnsåpe til fullkommen nytelse. BA har testet årets juleøl.

– Dette kan du skvette rundt i stuen om du ikke rekker å vaske til jul. Det lukter jo grønnsåpe!

Velkommen inn i kulissene på BAs tradisjonsrike juleøltest. Årets panel, bestående av BAs mangeårige øl- og vinanmelder og professor i retorikk, Tom Are Trippestad, prisvinnende bartender, Therese Storebø og kokk- og lokalmatambassadør, Hanne Frosta, er så vidt i gang med det første av testens 28 øl.

– Hvem vil være bekjent av dette da, undres det.

For vær trygg, de blindtester. Det betyr at bare BAs journalister vet hvilket øl jurymedlemmene til enhver tid smaker på. Det eneste de har fått vite er at alle er fra Vinmonopolet og at alle er norske.

NB: Hele testen av årets juleøl kan du lese under denne reportasjen!

Smaken og baken

– Et godt juleøl skal være mørkt og mystisk, det skal være kraftig og litt søtt, og ha julekrydder i seg, sier Trippestad.

– Nyter du juleølet for seg selv, ikke til mat, skal det være en fullendt opplevelse.

Uansett er det slett ikke sikkert at det klassiske juleølet er det beste til den klassiske julematen, mener han. Det er panelkollega og kokk, Hanne Frosta enig i.

– Mange spiser lutefisk, torsk eller kalkun, da ville jeg foretrukket et lyst, friskt øl. Flere lyse øl kunne blitt gode juleøl om de bare fikk en antydning av julekrydder i seg. Der vil jeg utfordre bryggeriene til å leke seg mer, sier hun.

Enda flere her vest spiser svineribbe og pinnekjøtt. Hva er godt juleøl til sånt?

– Pinnekjøtt tåler både et lyst, friskt øl og et mørkt med mye smak av karamell. Hva man liker er ofte avhengig av om man vil ha en balansert smaksopplevelse av måltidet, eller vil ha en kontrast til maten. Jeg liker kontraster, sier Frosta.

Store prisforskjeller

Så fortsetter testen med flere juleøl som ifølge juryen er på det jevne.

– Ja, dette er som å få slips under juletreet. Det er greit, men ikke det du ønsker deg, sier Trippestad.

Så hagler det etter hvert med lukt- og smaksassosiasjoner: «Naust og støvete bibel», «grønnsåpe og appelsinskall», «barnål og sigarkasse».

– Nei, det er ikke snobberi, ifølge panelet, men et forsøk på å skape et felles språk for å beskrive mest mulig presist.

Og smaksforskjellene er visstnok store. Det billigste ølet i testen koster drøyt tredve kroner, det dyreste over hundre. Er smaken virkelig så forskjellig?

– Smaken er som baken, og ja, den følger ofte lommeboken, sier bartender, Therese Storebø.

– Men selv om det ofte er forskjell i kvalitet etter pris, ser jeg ingen motsetning i det å både kunne nyte et trettikroners øl og et til over hundre.

Hele spekteret

Utover i testen tar smaken seg for alvor opp. Vi som har svaret vet at det blant annet er en Aas juleøl vellagret som er i glassene. Siden faller også en Nøgne Ø og en fra Kinn i smak.

– Karamell og fruktighet, dette er noe nytt og innsmigrende, mener Tom Are og før følge av de andre.

– Jeg tror vi er opp et hakk i alkoholprosent her, sier Storebø, og har rett.

Fra rundt seks på de første til 10,5.

– Ikke at jeg kjenner det på smaken, men det er sånne øl som rensker matfett av tennene, sier hun og smiler.

Så fortsetter det på høyt nivå. Bare tre-fire av ølene får hard medfart. Verst er det for Macks Nissefant.

– Hva i all verden er dette? Det må være ødelagt? Det smaker eddik og er helt dødt. Skal det være sånn?

Etter nærmere undersøkelser, viser det seg at tromsøbryggeriet bak kaller ølet for «art by accident», at det altså er et øl de håper skal falle i smak, selv om det ikke ble som planlagt i produksjonen.

– Det kan de bare glemme. Dette er helt ubrukelig, er juryens konklusjon.

Beste noensinne

Samtidig ender det opp som den eneste eneren i testen. I andre enden er det flere femmere og seksere.

– Ja, dette er det høyeste nivået jeg har vært med på i løpet av mine 15 år med juleøltester, sier Tom Are Trippestad, og Therese Storebø stemmer i.

– Det har vært en rivende utvikling i smak. Nå gjelder det bare at folk ikke tviholder på det samme juleølet som de alltid har gjort. Da går de i alle fall glipp av store smaksopplevelser.

Her er årets store juleøltest:

NB: Testen tar for seg juleøl på Vinmonopolet. Ølet er delt i to kategorier. I den første finner du de som regnes til de mer tradisjonelle juleølene på polet. Etter det følger bryggerienes spesialøl til jul, som har høyere pris og ofte også høyere alkoholprosent.

TRADISJONELLE JULEØL PÅ POLET:

 

1. Terning 6

CB Juleøl: 6,5 prosent vol., 33 cl, 38,40 kroner.

Kobberbrun. Kraftige dufter av malt, humle. julekrydder og lær. Utsøkt smak. Intens, fruktig og syrlig med nesten perfekt ettersmak. Nye opplevelser i hver eneste munnfull. Perfekt til pinnekjøttet.

2. Terning 5

Borg Juleøl: 6,5 prosent vol., 33 cl, 38,40 kroner.

Kobberbrun. Rosiner, krydder, malt og tørket frukt i duft. Sødmefull og kraftig smak. Rik og raus i stil. Et klassisk juleøl som vil matche både pinnekjøtt og svineribbe.

3. Terning 5

Lade Gaards Juleøl Sterk: 6,5 prosent vol., 50 cl, 52,90 kroner.

Mørk brun. Komplekse dufter av malt, kaffe, krydder og tropiske frukter. Smaken har en flott friskhet, kombinert med god sødme og en lang, elegant bitterhet i ettersmaken. Godt laget.

 

4. Terning 5

Berentsens Julefnugg: 6,5 prosent vol., 33 cl, 44,40 kroner.

Mørk brun. Rike aromaer av malt, kaffe, sjokolade og hint av pære. Smaken følger bra opp. Den er både delikat og sammensatt med en ettersmak som minner oss om Irish Coffee. Kan nytes etter maten.

 

5. Terning 4

Hansa Juleøl: 6,5 prosent vol., 33 cl, 38,40 kroner.

Kobberbrun. Intense maltaromaer kombinert med noe som gir assosiasjoner til naust og tauverk. Smaken har en god sødme, bra friskhet og en balansert, fin bitterhet i avslutningen. Et anvendelig øl til mange av julens retter.

6. Terning 4

Dahls Juleøl: 6 prosent vol., 33 cl, 34,90 kroner.

Kobberbrun. Maltekstrakt i duft sammen med noe som minner om champagnebrus. Smaken er bedre enn duften. Den er syrlig, konsentrert, bra balansert og faktisk litt delikat. Et all right øl.

 

7. Terning 4

Amundsen Bryggeri Jol: 6 prosent vol., 50 cl, 79,40 kroner.

Mørk kobberbrun. Her dufter det sirupsnipper, nougat og kaffe. Smaken har et fint fruktpreg, som er lett og delikat. Mangler litt i konsentrasjon og blir noe kort i ettersmaken.

 

8. Terning 4

Aass Juleøl Premium: 6,5 prosent vol., 33 cl, 43 kroner.

Kobberbrun. Furu, brakebusk med innslag av sitrus i duft. I smak er dette et øl uten nødvendig raushet. Smaken er nøytral, snill og enkel. Da blir det et juleøl som mangler særpreg.

9. Terning 3

Hansa Julebrygg Ekstra vellagret: 6,5 prosent vol., 33 cl, 39,90 kroner.

Kobberbrun. Malt, brake og frukt i duft. Smaken er litt emmen og ubalansert med en tydelig bitterhet i avslutningen. Vellagret, men ikke helt vellykket.

 

10. Terning 3

Sagene Sterk Jul: 6,5 prosent vol., 33 cl, 39,90 kroner.

Bær, blomster og noe metallisk i duft. Smaken mangler en del i konsentrasjon og oppleves som vannaktig og kjedelig. Ettersmaken blir også litt metallisk. Lite julestemning her.

11. Terning 3

Ringnes Juleøl: 6,3 prosent vol., 33 cl, 33,90 kroner.

Kobberbrun. Malt, samt aromaer av ståltank. Smaken har bra balansert sødme og syre, men gir likevel et lett og intetsigende preg. Ikke noe galt med dette, annet enn at det blir litt kjedelig.

 

12. Terning 2

Lervigs Jul: 6,8 prosent vol., 33 cl, 43,90 kroner.

Lys kobberbrunt. Dufter metall, pære, røyk og brakebusk. Smaken er lett og pregløs. Lite å hente her når ettersmaken også oppleves som litt emmen. Et skuffende juleøl.

JULEØL SPESIAL PÅ POLET:

1. Terning 6

Nøgne Ø God Jul Whiskyfat: 9,5 prosent vol., 33 cl, 74,90 kroner.

Komplekse dufter av portvin, sherry, tørket frukt og sigarkasse. Spennende og særpreget smak i en nesten vinøs stil. Flott fruktighet med lang ettersmak. Et nydelig dessertøl og etter-maten-øl. 

 

2. Terning 6

Kinn Tomasmesse: 10,5 prosent vol., 33 cl, 59,90 kroner.

Mørk brun. Sammensatte og rike dufter av malt, karamell og frukt. Smaken er fyldig, raus og svært god. Et sjenerøst juleøl som klarer å skjule den høye alkoholen. Nytes alene i gode glass.

3. Terning 5

7fjell 7sorter Christmas Ale: 6,5 prosent vol., 33 cl, 57,90 kroner.

Mørk brun. Aromaer av malt, humle og sitrusskall. Spennende smaker med innslag av karamell og kaffe. Flott bitterhet i avslutningen. Et stilig øl, rett og slett.

 

4. Terning 5

Aass jul Vellagret: 9 prosent, 33 cl, 49,90 kroner.

Kobberbrun. Aromaer av karamell, kaffe, malt og frukt. Myk og innsmigrende i smak. Flott syrlighet med integrert alkohol. En vinner til både pinnekjøtt og svineribbe på Julaften.

 

5. Terning 5

Atna Julenisjeøl: 7,5 prosent vol., 33 cl, 53,90 kroner.

Mørk kobberbrun. Malt, humle, kaffe og kakao i duft. Nesten vinøs i smak med innslag av kaffe og en IPA-aktig humlebitterhet. Kraftig ettersmak. Et øl som krever mat som følgesvenn.

6. Terning 5

Nøgne Ø Rød Jul: 8 prosent vol., 50 cl, 78,90 kroner.

Kobberbrun. IPA-aromaer med humle, sitrus og noe malt. Litt mer karamell og malt i smak. Utvilsomt et nyskapende og spennende øl – selv om det ikke er «julete» i stil. Prøv det til gode oster.

 

7. Terning 5

Kinn Solsnu: 7,5 prosent vol., 75 cl, 105,80 kroner.

Pilsnergul. Aromaer av appelsinskall, barnål og skog. Fruktig og stilig smak med god sødme og fine bittertoner. Et flott øl med særpreg. Vil passe til juletorsken, lutefisk og kalkun. 

8. Terning 4

Trondhjem Mikrobrygegri Gledelig Jul: 9 prosent vol., 50 cl, 89 kroner.

Jägermeister-dufter av lakris, krydder og sitrus, samt noe som minner om grønnsåpe. Bedre i smak enn i duft med god friskhet og en tydelig bitterhet i ettersmaken.  

9. Terning 4

Nøgne Ø Underlig Jul: 6,5 prosent vol., 50 cl, 74,90 kroner.

Mørk brun. Nellikspiker, ingefær, kardemomme og sitrus i duft. Tradisjonelle julearomaer, men likevel et veldig spesielt juleøl. Originalt eller en overdose? Uansett fascinerende. Prøv det til svineribben.

10. Terning 3

Haandbryggeriet Bestefar: 8 prosent vol., 50 cl, 79,30 kroner.

Mørk brun. Røykaromaer og malt. Mye av alt i fylde, sødme og bitterhet. For spesielt interesserte, mener panelet, og strides. Men er enige om at det kanskje kan passe til julesigaren.

11. Terning 3

Ægir Ylir Julebrygg: 7 prosent vol., 50 cl, 79,90 kroner.

Middels brun. Litt ubestemmelige aromaer som minner om lagret kittost, samt umami og malt. Smaken er litt pregløs, nøytral og kjedelig. Et øl som mangler særpreg i smaksbildet. 

 

12. Terning 3

Berentsens Jule Avec: 9 prosent vol., 33 cl, 49,30 kroner.

Svart. Malt, karamell, banan og noe som minner om eddik i duft. Smaker bedre enn den lukter. Bra sødme, syrlig og fruktig. Likevel et juleøl helt på det jevne.

 

13. Terning 3

Schoukjellerens Juleøl: 7 prosent vol., 50 cl, 76,60 kroner.

Svart. I duft er det malt, kaffe og lær. Smaken mangler den nødvendige friskheten som må til i et godt juleøl. Det blir for sødmefullt og etterlater seg her en emmen, ufrisk ettersmak.

 

14. Terning 2

Kinn Julefred: 6,7 prosent vol., 75 cl, 109,80 kroner.

Mørk brun. Tropiske frukter som banan og mango i duft med et litt metallisk preg. I smak er det ingen god munnfølelse. Ølet mangler friskhet, fremstår som ubalansert og har en emmen sødme i finish.

 

15. Terning 2

Lindheim Yul Winter: 7 prosent vol., 50 cl, 95 kroner.

Mørk kobberbrun. Merkelige dufter av lavendel, såpe og noe som minner om støv. Smaken har også et lavendel-preg. Et lite elegant øl som fremstår som ubalansert i ettersmaken. Huff.

 

16. Terning 1

Mack Nissefant art by accident: 7,7 prosent vol., 50 cl, 84,90 kroner.

Svart. Merkelige dufter av medisinskap og balsamico. Ølet virker ødelagt på panelet. Nesten ingen kullsyre. Lite vellykket eksperiment. Mer «accident» enn «art».

Kommentarer til denne saken