Gå til sidens hovedinnhold

Hordaland idrettskrets vil ha Vestlands-OL

Idrettskretsen ba om tettere samarbeid

Artikkelen er over 2 år gammel

Hordaland idrettskrets skal hjelpe til i det videre arbeidet med å få OL til Norge og Vestlandet.

Frem til nå er det idrettsrådene i Bergen og Voss som har jobbet for et vinter-OL til Norge og Vestlandet i 2030.

Nå har også Hordaland idrettskrets meldt seg på OL-laget. Kretsleder Helge Johnsen fikk nylig en plass i styret i Idrettens Olympiade AS. Kretsen skal også bruke av sine kontakter i Idretts-Norge, og sannsynligvis stå bak en OL-sak på vårens idrettsting.

– Det er naturlig at idrettskretsen er sammen med å fronte et OL. Dette gjelder jo idrett. Vi skal brukes inn mot blant andre Norges idrettsforbund, særforbund og særkretser. Det er årsaken til at vi går inn, forklarer Helge Johnsen.

– Skal bruke null kroner

– Skal kretsen bruke mye ressurser på dette arbeidet?

– I økonomi skal vi bruke null kroner. Det er kun meg og Knut (Songve, organisasjonssjef) som skal bruke tid på dette. Vi går ikke inn med penger.

– Har dere gjort noen vurderinger av realismen i å få et OL til Norge og Vestlandet?

– Nei, per i dag har jeg ikke gjort de store tankene. Jeg hadde det første styremøtet i går (mandag), så jeg må bruke tid på å få kjennskap til hva de tenker og hva de vil. Mot nyttår og idrettstinget må jeg gjøre mer opp et standpunkt, svarer Johnsen.

Søker samarbeid

Initiativtakerne har alltid vært åpne for å samarbeide med andre norske byer for å gjennomføre lekene.

Høsten skal brukes til å kartlegge hvilke byer som kan være interessert i å samarbeide med Vestlandet om et OL. Både Lillehammer, Telemark, Trondheim og Narvik er mulige samarbeidspartnere.

– Vi vil gi fra oss en del av arrangementet for å holde kostnadene nede og sikre en fornuftig etterbruk, sier Olav Farestveit.

Han er styreleder i Idrettens Olympiade AS, selskapet som står bak OL-planene.

Det store målet er å få saken opp på idrettstinget i mai 2019.

– Hva håper dere egentlig på idrettstinget? En presentasjon av planene, eller en konkret sak hvor tinget sier ja eller nei til et OL?

– Det er egentlig det siste, men vi har ikke helt bestemt oss. Det er bare ting hvert fjerde år, så det er klart vi må få en åpning for at det skal søkes. Foreløpig er det sagt at det ikke skal søkes i 2026, men det er ikke sagt mer. Det forbudet mot å søke i 2026 må begrenses til 2026, sier Farestveit.

Ifølge Farestveit har de et budsjett på 3,5 millioner frem til våren, men pengene tas ikke fra idretten eller det offentlige.

– Det kommer fra Sparebank-systemet.

– Alt sammen?

– Ja.

Fakta

I april 2017 konkluderte en mulighetsstudie fra Opus at det er mulig å arrangere OL på Vestlandet.

Siden den gang er det jobbet med en ny rapport som viser hvordan et vinter-OL kan gjennomføres.

Det er estimert kostnader på 10 til 15 milliarder i bygging og oppgradering av anlegg, samt 10 milliarder kroner i gjennomføringskostnader som forutsettes å bli dekket av den internasjonale olympiske komite (IOC). I tillegg kommer betydelige kostnader til vei og annen infrastruktur.

Det er idrettsrådene i Bergen og Voss som har stått bak arbeidet. Nå har Hordaland idrettskrets bedt om et tettere samarbeid.

 

Kommentarer til denne saken