BI-professor: Vi må avvikle oljeproduksjonen innen 2040

Valhall-feltet, Nordsjøen  20170815.
Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned.
Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815. Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned. Bildet er tatt i forbindelse med finansminister Siv Jensen (Frp) sitt besøk til plattformen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk oljeproduksjon må avvikles innen 2040, mener BI-professor Jørgen Randers. Han mener oljeproduksjonen blir ulønnsom om klimamålene skal nås.

DEL

– Vi bør fase ut norsk oljeproduksjon på en planlagt måte fra en topp i 2020 til ingenting i 2040, sier Randers til NRK. Han er tidligere rektor ved BI og ledet Lavutslippsutvalget.

Oljeproduksjonen er Norges viktigste inntektskilde i dag. Petroleum skaffer landet rundt 442 milliarder kroner i eksportinntekter i året og sysselsetter 170.000 mennesker.

Randers mener at det norske samfunnet ikke tar innover seg at om verden skal nå klimamålene som er fastsatt, vil bransjen bli ulønnsom.

– Man må rett og slett slutte å bruke kull, olje og gass, sier Randers.

Tidligere denne uka varslet FNs klimapanel at verden bare har rundt ti år på seg til å hindre at temperaturøkningen blir på mer enn 1,5 grader og slik hindre en katastrofal global krise.

Randers mener at man nå må bruke oljepengene til å omskolere 10.000 mennesker i året og flytte dem til andre områder der samfunnet trenger folk, som helse, omsorg, forskning, utdanning og reiseliv.

Regjeringen mener på sin side at utsagnet er hårreisende.

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at å fase ut statens suverent største inntektskilde vil påvirke norsk velstandsnivå, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).

(©NTB)

Artikkeltags