13 personer mistet livet da et helikopter styrtet på vei fra den Statoil-drevne oljeplattformen Gullfaks B 29. april.

Det er Statens havarikommisjon for transport som er ansvarlig for å kartlegge hendelsesforløp og årsak til selve ulykken, men i mai vedtok også Statoil å gjennomføre en egen gransking etter ulykken.

Granskingsrapporten legges fram i Stavanger klokka 11.

Granskingsgruppen i Statoil har vært ledet av Jane Saure. Gruppa hadde fått i mandat å foreta en gjennomgang av flere forhold knyttet til sikkerheten i forbindelse med Statoils helikopteroperasjoner på norsk sokkel.

Gruppa skulle se på Statoils beredskapsmessige håndtering av ulykken, samt Statoils organisering og aktiviteter knyttet til helikoptertjenester. Gruppa fikk i oppdrag å anbefale tiltak for å styrke Statoils arbeid med helikoptersikkerhet og ulykkesberedskap. (©NTB)

Fakta om helikopterulykken ved Turøy

* Tolv menn og en kvinne omkom i helikopterulykken ved Turøy nordvest for Sotra i Hordaland klokka 12 fredag 29. april.

* Helikopteret var på vei fra den Statoil-drevne oljeplattformen Gullfaks B i Nordsjøen til Bergen lufthavn da det styrtet.

* Helikopteret var av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma, som inntil i fjor var kjent som Eurocopter HC225.

* Helikopteret styrtet etter at rotoren løsnet. Ifølge flightradar. 24 styrtet helikopteret 640 meter de siste ti sekundene før det traff bakken.

* Statens havarikommisjon for transport har lagt fram flere foreløpige rapporter etter ulykken. 28. juni skrev kommisjonen at et utmattingsbrudd i et av planetgirene trolig forårsaket ulykken.

* Etter ulykken besluttet Luftfartstilsynet at flere Super Puma-helikoptrene av typen som styrtet, skulle settes på bakken. Det europeiske luftfartstilsynet EASA har senere også lagt ned flyforbud for alle Airbus-helikoptre av typene 332L2 og EC 225 LP.