BA fulgte den nervepirrende finalen i Bergens roklubb sammen med Kristoffer Bruns mor, Kathrine Gjestland.

Hun trodde ikke sine egne øyne da sønnen rodde inn til Bergens første OL-medalje på 14 år.

– Det er ikke dem. Det er noen andre, var hennes spontane utbrudd da Brun og Are Strandli krysset målstreken til bronse.

– Det er så uvirkelig at du tror at du har drømt det. Du tror at det er noen svensker eller noe sånt som sitter i båten, forklarer Gjestland til BA, i det hun skjønner at det hele er sant: Hennes egen sønn har tatt OL-bronse!

– Jeg er ubeskrivelig lettet. Jeg unner dem det virkelig. De har lagt sten på sten, ordnet sponsorer selv og lagt ned en utrolig innsats, sier en overlykkelig mor.

Utrolig jevnt

Are Strandli og Kristoffer Brun fikk ikke gulldrømmen oppfylt, men var likevel fornøyd med OL-bronsen i lettvekt dobbeltsculler.

Den norske båten ga alt mot slutten av fredagens finale og var veldig nær sølvet, men Irland var akkurat foran med 16/100 sekund. Det skilte 69 hundredeler opp til Frankrike og OL-gullet.

– Det var et uvanlig tett løp. Vi rodde fantastisk de første 1000 meterne. Vi tok ikke helt drømmen, men vant bronsen, sa Brun i intervjusonen før han og makkeren måtte haste videre.

Strandli/Brun fikk en sterk start i finalen. Etter 500 meter var duoen 10 hundredels sekund bak franskmennene Pierre Houin og Jeremie Azou. Halvveis var Norge nummer tre og 0,59 bak teten.

Vondt og godt

De norske verdensmesterne fra 2013 datt litt ned opp mot 1500 meter, men jobbet steinhardt de siste 500 meterne mot mål. Det holdt på å holde til sølv.

– Det føles veldig vondt og godt på samme tid. Mot slutten hadde vi ikke krefter igjen. Det handlet bare om å få årene i vann og gjøre alt vi kunne. Det føles som kaos og alt på en gang, sa Strandli til TV 2.

– De viste vanvittig klasse de siste 750 meterne. Selv om de var kjørt, kom de tilbake. Jeg hadde unnet dem en høyere valør, sa Olaf Tufte til NTB.

– Jeg har i mange år sagt at lettvekt dobbeltsculler er den råeste i klassen. Det er vanvittig mange roere og det er veldig tett om beinet, la han til.

Uvanlig

Tufte og Kjetil Borch tok Norges første medalje i Rio-lekene med bronsen i dobbeltsculler torsdag.

– Det er sjelden kost med to OL-medaljer i roing. Det var tett hele veien fra start til mål, og det er noe som kjennetegner en del av lettvektsklassene. Mange er på jakt etter vinne og har tro på å vinne. De står på inn og viker ikke en tomme før mållinjen, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

– At de står der med stort favorittstempel hjemme fra Norge og måten de håndterer de følelsesmessige svingningene på, er imponerende. De leverte en flott prestasjon, opp mot sitt beste, la han til.

Slik var bronseløpet

Brun og Strandli fikk en god start, og sammen med Frankrike fikk de et lite forsprang på de andre båtene fra start. Etter 500 meter var Norge et tidel bak Frankrike. Norge hadde fire tideler ned til USA på 3.-plass.

Etter passeringen på 500 meter kom USA opp på siden av Norge, mens Frankrike fikk et forsprang til Norge. Etter 1000 meter lå Norge på 3.-plass, litt over et halvt sekund bak Frankrike.

Etter 1500 meter lå Norge ett sekund bak franskmennene, men nå var det fire båter som lå side om side.

Irland fikk en enormt god avslutning på løpet, og rodde inn til sølv. Strandli og Brun var bare centimeter bak irene og vant bronse. Favorittene fra Frankrike vant gullet.

Flemming Davanger sitt OL-gull i curling i 2002 var sist gang en bergenser vant medalje i et OL. I sommer-OL år 2000 vant både Mia Hundvin, Cecilie Leganger og Marianne Rokne (håndball), Trude Gundersen (taekwondo) og Gro Espeseth (fotball) medalje. Dette var altså første OL-medalje til en bergenser på 14 år.

Dette var Norges andre medalje i Rio-OL. Torsdag vant Olaf Tufte og Kjetil Borch bronse.