Bergensfirmaet Lerøy har vært en av Skøyteforbundets viktigste samarbeidspartnere siden 2012. Fiskerigiganten valgte å trå til som sponsor selv om skøyteinteressen i Norge var på et bunnivå.

Lerøy hadde fått med seg at det lurte noen spennende Fana-gutter i kulissene. Både Sverre Lunde Pedersen og Håvard Holmefjord Lorentzen hadde nylig blitt juniorverdensmestere.

– Det var starten på eventyret. Guttene hadde akkurat kommet hjem som juniorverdensmestere, og det ble lagt en langsiktig plan for å igjen kunne sette Norge på skøytekartet. Det ville vi være med på, og det har vært en meget spennende reise, sier konsernleder i Lerøy, Henning Beltestad.

Det var daværende landslagssjef, Jarle Pedersen, som troppet opp på Bontelabo for å sikre avtalen med Lerøy.

– Vi hadde ingen verdensenere på det tidspunktet, men vi hadde mange lovende utøvere på vei opp, med Sverre, Håvard, Simen Spieler Nilsen og Ida Njåtun. Det var forhandlingskortet, minnes Pedersen.

Skøytetreneren kjørte hardt på at flere av talentene hadde tilhørighet til bergensområdet.

– I dag tror jeg ikke Lerøy angrer på valget om å sponse norsk skøytesport, sier Pedersen fornøyd.

Forbund i pengekrise

Partnerskapet var ikke lett i starten. Et svakt Sotsji-OL i 2014, ble etterfulgt av sponsorflukt. Forbundet mistet tre av sine største sponsorer, blant annet generalsponsoren Statnett som bidro med fem millioner kroner i året.

I tillegg rapporterte NRK om seertall helt nede i 20.000 på sine skøytesendinger, men for Lerøy var det aldri aktuelt å trekke seg ut. De skrev i stedet en ny millionavtale med forbundet.

– Og se bare nå hva de får til nede i OL nå. Nå er plutselig skøyter kjempepopulært igjen. Alle snakker om det, sier Beltestad, som er godt fornøyd med profileringen selskapet får gjennom skøytelandslaget.

Det første høydepunktet kom i 2016 da Sverre Lunde Pedersen sikret seg et sølv i allround-VM. Året etter kom Håvard Holmefjord Lorentzen hjem med samme valør fra sprint-VM. Og resten er, som man så fint sier det, historie.

– Vi kjenner på en stolthet av å være med og hjelpe disse flotte utøverne. Vi sier på huset her at vi har vært med å skape den suksessen vi nå opplever i OL, sier seniordesigner i Lerøy, Marianne Stokke, som også har vært med å utforme de nye blå trikotene til landslaget.

Evig takknemlig

I skøyteforbundet er man evig takknemlig for bidragene fra det bergenske fiskeriimperiet.

– OL-suksessen hadde ikke vært mulig uten støtten fra Lerøy gjennom alle disse årene. Det har gitt utøverne våre mulighet til å trene på lik linje med sine konkurrenter, sier generalsekretær Halvor Lauvstad.

Beltestad vil ikke gå ut med størrelsen på bidragene, men sier det har vært like stort hvert år. I 2014 skrev Kampanje at Lerøy-avalen gir skøyteforbundet 2,5 millioner i året.

Selv om norsk skøytesport har levert sitt beste OL på flere tiår, vanker det ikke fete bonusutbetalinger til utøverne. Sverre Lunde Pedersen, Håvard Holmefjord Lorentzen og resten av den norske skøytesuksessen får faktisk ikke én krone utbetalt etter OL.

– Nei, pengene bruker vi på trening, skriver Lauvstad i en SMS til BA, avsluttet med et smilefjes.