Omstridt bergenskunstner tildelt 10,5 millioner

Bergenskunstneren, Morten Traavik er tildelt 10,5 millioner kroner over tre år til kunsten sin.

Bergenskunstneren, Morten Traavik er tildelt 10,5 millioner kroner over tre år til kunsten sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bergenseren Morten Traavik får 3,5 millioner årlig i tre år til kunsten sin. - Jeg vil si takk til mine kritikere, det er jo deres skattepenger også, sier kunstneren.

DEL

Det er Kulturrådet som i sitt rådsmøte 18. mars har bevilget pengene.

Traavik har fått mye oppmerksomhet for særlig to av sine kunstprosjekter.

Først for «Miss Landmine» – en missekonkurranse for landmineskadde i Kambodsja og Angola, med påfølgende fotoutstilling. Og senest for sine minst like omstridte samarbeidsprosjekter med det nordkoreanske regimet.

Der laget han blant annet videokunst med nordkoreanske musikere som fremførte A-has «Take On Me», han arrangerte 17. mai-feiring i Pyongyang og satte opp «Kardemomme by» på festspillene i Bergen med skuespillere fra et nordkoreansk barnekor.

- Takk! Og gratulerer Norge, sier kunstneren på telefon fra Riga i Latvia.

- Dette er først og fremst et gledelig kultur- og samfunnspolitisk statement fra Kulturrådet. De våger å gi støtte til sterke ytringer og meningsbrytning istedenfor å gi etter for å slippe bråk.

- Våger å utfordre

I en pressemelding skriver Kulturrådet blant annet følgende om tildelingen:

«Kunstnerskapet til Morten Traavik er både enestående og utfordrende. Traavik beveger seg inn i sosiale, politiske og etiske dilemmaer og utfordrer hvordan grenseoppgangene mellom kunst, politikk og aktivisme oppfattes. Hans prosjekter i Nord-Korea og Kambodsja har vakt stor oppmerksomhet og debatt.»

- Traavik representerer kunstnere som våger å utfordre publikums forventninger til hva scenekunst er og hvordan det presenteres, sier rådsmedlem og leder for faglig utvalg for dans, Arne Fagerholt.

Sammen med Ingrid Fiksdal, er Traavik den eneste nye kunstneren som tildeles så mye som 10,5 millioner kroner over tre år til sine prosjekter.

Konflikt og politianmeldelse

Traaviks siste prosjekt førte til mye debatt, og blant annet full konflikt mellom Traavik og tenketanken Civita, med daglig leder, Kristin Clemet i spissen. Det endte med at Traavik politianmeldte Civita for ærekrenkelser.

Tenketanken hadde da lenge kritisert Traaviks prosjekter, som til da var støttet med til sammen 3,1 millioner kroner av Norsk kulturråd.


- Jeg mener beskyldningene Civita har fremført mot meg over lengre tid er grove og potensielt stigmatiserende, i tillegg til at Civita aktivt har forsøkt å skremme Kulturrådet og Festspillene fra å støtte og samarbeide med meg, sa Traavik til Dagbladet i forbindelse med at han leverte politianmeldelsen.

- Det er selvfølgelig ikke uproblematisk å samarbeide med Nord-Korea. Men jeg krever at når Civita gjentatte ganger kaller meg kollaboratør og medhjelper for et folkemordersk regime som sammenliknes med Det Tredje Riket, må man dokumentere påstandene, sa Traavik.

Iscenesetter seg selv

Og han fikk svar:

- Vi lever heldigvis i et liberalt demokrati, og vi har brukt vår ytringsfrihet, akkurat som Traavik bruker sin ytringsfrihet. Uenigheten mellom oss og ham dreier seg om forholdene i Nord-Korea, der det ikke er noen ytringsfrihet overhode, sa Clemet i den forbindelse.

- For øvrig er det helt umulig å vite om anmeldelsen er alvorlig ment, eller om det bare er nok et forsøk på Traaviks kunstneriske iscenesettelse av seg selv. Derfor er det vanskelig å delta i noen videre debatt om dette, sier hun.

Akkurat debatt håper Traavik det blir mer av nå.

- Jeg vil si takk til mine kritikere, det er jo deres skattepenger også, sier Traavik tydelig henvendt til Clement og Cevita.

- Og så håper jeg på et like god og vondt samarbeid i fortsettelsen.

Hva han skal bruke pengene på, holder han foreløpig nokså tett til brystet.

- Det jeg kan røpe er at jeg skal ha en stor forestilling i Nord-Korea i august, med kunstnere fra hele verden. Jeg blir nok ikke ferdig med Nord-Korea så lenge Nord-Korea finnes.

Skal gi mer kunst

Ordningen for basisfinansiering ble innført i 2007. Formålet er å styrke den kunstneriske virksomheten, gi økonomisk forutsigbarhet og dermed gjøre det enklere å planlegge det kunstneriske arbeidet over tid.

Støtten Traavik får, gis som et fast årlig tilskudd i et begrenset antall år.

- Utvalgene har i denne tildelingsrunden valgt å være mer fleksible, noe som gir seg utslag i ulike antall år man har valgt å bevilge, sier rådsmedlem og leder for faglig utvalg for teater Iren Reppen.

- Runden i vår hadde mange gode søkere, og vi er glade for å kunne gi fremtidige muligheter for et ungt kunstnerskap som Ingrid Fiksdals og for Morten Traaviks «Hyperteater» i norsk virkelighet.

- Basisfinansiering gir langsiktige økonomiske vilkår for videre utvikling av kunstnerskapet, sier Melanie Fieldseth, scenekunstkonsulent i Kulturrådet.

 - For mange kunstnere betyr det kontinuitet og forutsigbare rammer for det kunstneriske arbeidet samt anledning til å nå et større publikum. Utvikling betyr også kunstnerisk utvikling, altså evnen og potensialet til å fornye den kunstneriske kraften over tid.

Kommentarer til denne saken