Det slo ned som en bombe da BA kunne avsløre at FyllingenBergen-ledelsen vil legge ned eliteserieklubben, for å starte opp igjen en helt ny klubb på Nymark. Den nye klubben, som foreløpig bare har fått arbeidstittelen «Team Bergen», skal kun bestå av et A-lag for herrer. Grunntanken er det skal opprettes et bredt samarbeid med de resterende breddeklubbene i og rundt Bergen om spiller-rekruttering og utvikling.

I forrige uke var ti av klubbene invitert til møte i Framohallen hvor samarbeidsplanene ble lagt frem. Mottakelsen var blandet.

– Misunner merkenavnet

Daglig leder Roger Gjelsvik møtte som representant for 1. divisjonslaget TIF Viking.

– Jeg tror at det som betyr noe for bergenserne er hvordan Fyllingen presterer og fremstår, ikke hvor de sokner. Det som har vært interessant med Fyllingen, og som jeg alltid har misunt dem, er jo det de har prestert og det de har vunnet. Personlig ville jeg vært veldig betenkt til å kaste bort en så flott historie som den Fyllingen har, sier Gjelsvik til BA.

FyllingenBergen ønsker å flytte til Nymark, først til Haukelandshallen, og så forhåpentligvis videre til en ny Trond Mohn-finansiert hall i området. Gjelsviks klubb, som har ambisjoner om å utfordre Fyllingen på sikt, holder allerede til i sentrum og spiller sine hjemmekamper i Haukelandshallen.

– Ser du det som en trussel?

– Nei, for den trusselen er jo der allerede i dag. For oss spiller det liten rolle om de heter Team Bergen eller Fyllingen. Jeg tror uansett det er plass til minst to bergensklubber i norgestoppen, svarer Gjelsvik.

– Styrke å tilhøre en bydel

At Fyllingen vil bli en sentrumsklubb skjønner han lite av.

– Som sentrumsklubb selv, opplever vi at det kan være en vel så stor utfordring som en styrke. Hvem er det som har tilhørighet til sentrum? Hvilke bydelsmedier er det som dekker oss. Jeg tror det ligger en langt større styrke i å ha tilhørighet til en så stor bydel som Fyllingsdalen, sier Gjelsvik.

I 2016 gjorde norgeshistoriens beste volleyballag en lignende operasjon som det FyllingenBergen ønsker å gjøre, da Nyborg gikk inn i TIF Viking, skiftet navn og draktfarger.

– Effekten var i all hovedsak økonomisk og administrativ. Hva interesse angår, tror jeg det utelukkende handler om kvaliteten på laget og rammen rundt. Da vi trakk 1500 mennesker for å se TIF Viking i europacupen mot russiske Fakel Novy, tror jeg ikke det hadde noe å si om laget het det ene eller det andre, påpeker han.

For han innrømmer at volleyball-laget slet med å få ildsjeler og supportere til å bli med på flyttingen.

– Vi brukte mye tid og krefter på å få «Nyborg-menigheten» til å flytte med oss, men det var ikke bare enkelt. Idretten er myntet på frivillighet og at folk stiller opp for fellesskapet de føler en tilhørighet til. Vil menigheten rundt Fyllingen føle det samme fellesskapet i Haukelandshallen? Jeg tviler, sier Gjelsvik.

– Dette vi trenger nå

Anders Grahl-Madsen er klubbutvikler i Askøy håndball og sportslig leder i Gneist håndball, to klubber som «Team Bergen» vil samarbeide med.

Han mener at et nytt flaggskip kan være med på å gi byen et krafttak i rekruttering og utvikling av bergenske håndballspillere.

– Guttehåndballen i Bergen sliter noe voldsomt. Den ligger nesten brakk. Vi er nødt til å gjøre noe. Nå må vi slutte å sitte på hver vår tue, vi må snakke hverandre opp og samarbeide. Det er den eneste måten vi kan styrke bergenshåndballen på, sier han.

– Og det tror du Fyllingens planer kan være med på?

– På papiret tror jeg det ja, så vil det vise seg hvordan det funger i praksis. Om mange nok er villige til å dra i samme retning. Men så langt synes jeg dette høres veldig bra ut, sier Grahl-Madsen.

FyllingenBergen

FyllingenBergen er et resultat av en fisjon i Fyllingen Håndball våren 2010, hvor klubben ble delt juridisk og økonomisk i Fyllingen Håndball (kvinner/aldersbestemt/menn rekrutt) og FyllingenBergen (menn senior).

Herrelaget har vært på nivå 1 siden 1997, og er med det et av de lengste levende lagene i divisjonen.

Klubbens titler: Seriemester 2008/09, sluttspillmester 2009/10, cupmester 2012 og cupmester 2013.