Gå til sidens hovedinnhold

Onsdag kan det bli sykehusstreik. Slik kan pasienter i Bergen bli rammet.

Artikkelen er over 1 år gammel

En rekke sykehus blir rammet av streik dersom partene ikke blir enige innen meklingsfristen ved midnatt natt til onsdag.

En rekke sykehus blir rammet av streik dersom partene ikke blir enige innen meklingsfristen ved midnatt natt til onsdag, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Det er Sykehuset Østfold, Sykehuset Sørlandet, St. Olavs hospital i Trondheim og Helse Bergen som kan bli rammet av streik fra og med onsdag.

YS Spekter har tatt ut 53 ansatte i Helse Bergen.

I tillegg har også YS-forbundet Parat og LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Crio og El og IT forbundet varselt streik for sine medlemmer.

En eventuell streik vil blant annet gå ut over administrasjon, timeoppfølging, dokumentasjonsarbeid, renhold og pasient- og varetransport på de berørte sykehusene, ifølge nyhetsbyrået.

«Ufravikelig»

Under årets forhandlinger ble ikke Spekter og forhandlingssammenslutningen YS Spekter enige om pensjonsbestemmelser. YS-forbundene Delta og Parat står sammen med Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Creo og El og It Forbundet i LO.

YS Spekter krever pensjonsopptjening fra første krone for sine medlemmer i sykehusene, uavhengig av stillingsstørrelse.

Lizzie Ruud Thorkildsen, leder i Delta og YS Spekter, omtalte forrige uke dette kravet som «ufravikelig». I dag faller ansatte i stillinger på under 20 prosent utenfor pensjonsordningen.

Forbundet tar ut omtrent 190 medlemmer dersom det blir streik.

– Uttaket tar først og fremst sikte på å ramme arbeidsgiver, og vi beklager at streiken dessverre også kan ramme pasienter. Vi forventer at arbeidsgiver bruker adgangen til å søke om dispensasjon, slik at en konflikt ikke går ut over liv og helse, sa hun i en pressemelding.

Klar for kamp i Bergen

Robert Skaar er foretakstillitsvalgt for de Delta-organiserte i Helse Bergen. Dette er alt fra ambulanse-personell, renholdere og ansatte i administrative stillinger.

Han føler at de har vært veldig ansvarlige i uttaket, og at det i første rekke ikke vil ramme pasientene i veldig stor grad.

– En eventuell streik vil gå utover administrasjonsarbeid. Som for eksempel utsending av prøvesvar og håndtering av timeavtaler. Det er en hårfin balanse i alt dette. Renhold er noe annet som kan bli rammet, og som publikum kanskje kan merke, sier Robert Skaar.

Ifølge Robert Skaar er streikeviljen sterk blant deres medlemmer i Helse Bergen, men at de håper på at de vil komme til enighet.

– Vi har identifisert at runt 10.000 mennesker har en stillingsprosent på under 20 prosent. Cirka 75 prosent av dem er kvinner. Her i Helse Bergen har jeg så langt identifisert 40, men det er trolig mange flere, sier Skaar.

Han forteller at dette gjerne er unge mennesker som går løper fra vakt til vakt som befinner seg i denne gruppen ansatte.

– Pensjon er viktig i dag, og blir trolig enda viktigere i fremtiden. Vi ønsker å ta vare på våre unge ansatte, som er helt nødvendig for å dekke opp for eksempel helgevakter. Vi håper på en enighet, men hvis ikke er vi klare til å ta opp kampen fa første stund, sier Skaar.

Likestilling og likebehandling

LO-stat tar ut 303 medlemmer ved de samme sykehusene via sine medlemmer i Fagforbundet og Fellesforbundet.

Nestleder Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet uttalte forrige uke at deres krav både er et likestillingskrav og likebehandlingskrav.

– Dette er et ufravikelig krav for LO-stat. De dette handler om, er i hovedsak kvinner og de fleste er unge, sa hun i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken