– Vi har ikke lyst å motta penger fra norske skattebetalere. Gi oss en jobb. Vi gjør hva som helst!

Ukrainske Fadi El Far (26) fra Kharkiv og Artem Derkach (28) i Odessa er innlosjert på flyktningmottaket på Thon Hotel Orion på Bryggen. Her bor de sammen med kjærestene sine og flere hundre landsmenn.

Rundt tusen ukrainske flyktninger har de siste dagene ankommet Bergen.

– Jeg vil rette en stor takk til det norske folk som tar imot oss, støtter og hjelper oss. Men jeg føler det blir feil at dere skal gi oss penger uten at vi gir noe tilbake. Mitt ønske er å komme meg ut i jobb så fort som mulig, sier Derkach til BA.

Hektisk innsats

Hjemme i Odessa drev han og konen Vlada et ventilasjonsfirma med 15 ansatte. Da russerne angrep landet måtte de flykte i hui og hast.

– Lokalene der firmaet vårt holder til, ligger midt i krigssonen. Hele kundegrunnlaget er borte. Vi har gitt alt fra oss til hæren. Selv har jeg ikke lyst å krige, jeg elsker fred. Nå må vi skape oss en ny fremtid i Norge, sier 28-åringen.

– Hjemme i Kharkiv jobbet jeg som sjåfør på blomsterbil. Nå er boligblokken vår bombet i stykker og jeg har flyktet til Bergen med kjæresten min. Hun er bare 19 år og kan ikke norsk, men vi håper at vi begge kan finne oss jobber her, sier Fadi El Far til BA.

Steg for steg

Bergen kommune opplyser at man arbeider på spreng for å finne jobb til de nyankomne.

– For å få arbeidstillatelse må man først ha oppholdstillatelse. Derfor er det ikke så mange ukrainere som har jobb ennå. Kommunen har flere tiltak gående for å få bosatte flyktninger ut i jobb.

I neste uke arrangerer Bergen Næringsråd et såkalt karrieretorg i samarbeid med Nav, Vestland kommune og Bergen kommune. Her er målet blant annet å hjelpe ukrainere, opplyser kommunen.

Nav: Speeder opp prosessen

Kristian Arnesen er seniorrådgiver og markedskonsulent i Nav Vestland. Han forteller at ukrainerne vil bli tatt imot med åpne armer i det norske arbeidslivet så fort de har arbeidstillatelse og føler seg klare.

– Både sentralt og i kommunen har vi et korps som jobber med dette. Hovedfokus nå er å skaffe flyktningene bolig, skole- og barnehageplass. Asylsøknadene vil bli behandlet raskere enn normalt, og arbeidstillatelse følges av dette. Det blir spennende å se resultatet, sier Arnesen til BA.

Han trekker paralleller til krigen på Balkan der flyktninger ble integrert og mange kom seg raskt ut i arbeidslivet.

Statsråd Ola Borten Moe uttaler til universitetsavisen Khrono at han håper å kunne gi ukrainske forskere og akademikere arbeid ved norske høyskoler og universiteter.

Vil bli her resten av livet

Tetiana Kyzyrieva og sønnen Danilo (12) har funnet roen i Bergen.

– Det viktigste for meg er å finne meg en jobb. Dette er en fantastisk by å bo i, sier hun.

– Jeg skal begynne på skole. Det er ganske annerledes her, men jeg trives. Min drøm er å bli pilot, forteller 12-årige Danilo.

Regnskapsføreren fra Ukraina har ingen intensjon om å melke systemet.

Hun arbeidet for et selskap i Kyiv før krigen brøt ut, og hun er klar på at hun ønsker å være til nytte.

Bombet

– Jeg skal begynne på norskkurs denne uken. Dersom et regnskapsbyrå har lyst å invitere meg dit, så kan jeg jobbe frivillig til jeg har lært meg norsk. Jeg ønsker å bidra, sier Kyzyrieva.

Hun er klar over at det ikke bare er å hoppe rett ut i arbeidslivet i et nytt land.

– Men jeg er fleksibel, sier kvinnen som opprinnelig kommer fra Irpin, en av byene som ble bombet i starten av den russiske invasjonen.

Tetiana Kyzyrieva er bekymret for familien hjemme.

– Mine foreldre bor i Melitopol, en by russerne okkuperer. Jeg har bedt dem flykte, men byen er beleiret. Jeg har forsøkt å få tak i dem i snart to døgn, uten å lykkes. Jeg vet ikke hva som har skjedd.