Opplev middelalder-Bergen på Bryggens Museum

Bak i bildet ser man branntunnelen som leder inn til utstillingen med det arkeologiske funnet. Rampene over utstillingen gjør at man kommer tett på. – Nå kan man få en ordentlig opplevelse av hva som er her, sier Kari Skarprud Pettersen, utstillings- og formidlingsleder ved Bymuseet.FOTO: EVA NETELAND

Bak i bildet ser man branntunnelen som leder inn til utstillingen med det arkeologiske funnet. Rampene over utstillingen gjør at man kommer tett på. – Nå kan man få en ordentlig opplevelse av hva som er her, sier Kari Skarprud Pettersen, utstillings- og formidlingsleder ved Bymuseet.FOTO: EVA NETELAND

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag kveld kan du gå «Under Jorden» på Bryggens Museum. – Du skal få følelsen av hvordan en bybrann i middelalderen er!

DEL

I sommer åpnet halve Bryggens Museum etter ombygging. Den nye utstillingen «Under Jorden», har tusenvis av gjenstander fra Universitetsmuseet i Bergen. Sammen med nyere forskning skal publikum komme nært på Bergen og Vestlandets middelaldermenneskers liv og hverdag.

Men den andre halvdelen av museet var ikke helt klar i sommer.

Nå holder arbeidere på med siste innspurt i «Under Jorden», like ved Mariakirken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Et museum i siste ombyggingsfase har noen midlertidige uttrykk. Her er en dukke pakket inn nærmest som en mumie. Men vi er ikke i Egypt, vi er på Bryggen i Bergen.

Et museum i siste ombyggingsfase har noen midlertidige uttrykk. Her er en dukke pakket inn nærmest som en mumie. Men vi er ikke i Egypt, vi er på Bryggen i Bergen. Foto:


Bybrann en gang i timen

– Den starter med en brannkorridor, der man går nedover lagene man har gravd opp, forklarer Kari Skarprud Pettersen, utstillings- og formidlingsleder i Bymuseet.

En tidsreisetunnel der man går ned i arkeologiske lag og funn fra Bryggen. Helt tilbake til år 1170.

– Det er bratt, og går dypere og dypere. Åtte meter ned. Arkeologene var overrasket over hva mer man kunne finne av nye lag, sier Pettersen.

En gang i timen starter en bybrann. Brannalarmen går slik som i middelalderen, og et rødglødende lys, som ligner flammer lyser opp.

– Du skal få følelsen av hvordan en bybrann kunne være, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lys skal la publikum lettere se for seg hvordan bygningsmassene så ut. Fremme i bildet er det som gjenstår fra det aller nederste arkeologiske laget. Nye bygg ble reist oppå restene fra brannen. Dermed mange arkeologiske lag.

Lys skal la publikum lettere se for seg hvordan bygningsmassene så ut. Fremme i bildet er det som gjenstår fra det aller nederste arkeologiske laget. Nye bygg ble reist oppå restene fra brannen. Dermed mange arkeologiske lag. Foto:

Når det oppsto branner i byen slukket de så godt det lot seg gjøre, og bygde nytt oppå restene fra brannene. Derfor ble de såkalte brannlagene åtte meter høye.

Før kunne man se dette området på museet fra utkanten. Nå er det ramper, slik at man fra tidsreisetunnelen kan gå gjennom utgravingene og se alt.

– Ved å komme midt i området skal du få en ordentlig opplevelse av hva som er her. Lyssilhuetter skal gjøre det enklere å forestille seg hva som har vært, sier Pettersen.

Film og redskaper fra utgravingsprosessen, vil være en del av utstillingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til venstre viser det middelalderens vegg av tid, til høyre kanskje hvordan vår tids boss vil se ut, lag på lag.

Til venstre viser det middelalderens vegg av tid, til høyre kanskje hvordan vår tids boss vil se ut, lag på lag. Foto:

1000 år gammel avføring

I et rom for barna kan de kikke inn på branntomten gjennom små kikkhull, og kjenne på lukter fra middelalderen.

– Hvordan lukter en 1000 år gammel bæsj? Den stinker like mye når den ble funnet som når den ble laget!

Lørdag klokken 19 åpner det for publikum etter at kronprinsregenten har vært på besøk. Da blir det bar og åpent til langt på kveld.

Søndag er det familiearrangement med skinnverksted, runerissing og mulighet for å prøve middelalderklær.

Artikkelen fortsetter under bildet

Her blir det aktiviteter for hele familien, og mulighet til å kle seg i middelalderantrekk.

Her blir det aktiviteter for hele familien, og mulighet til å kle seg i middelalderantrekk. Foto:

– Det blitt også informasjon på flere språk slik at flest mulig skal få med seg det vi formidler her på museet.

I utstillingen finner man også en gullring med ametyst fra høymiddelalderen, funnet i Vågsbunnen i 2017.

– Fortsatt er det mye som ikke er oppgravd, når jeg går rundt i byen, kan jeg tenke, hva kan finnes under her?

Den spesielle gullringen med ametyst som kan være helt tilbake fra høymiddelalderen (1050–1300) er utstilt på museet.

Den spesielle gullringen med ametyst som kan være helt tilbake fra høymiddelalderen (1050–1300) er utstilt på museet. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken