Opprettet egen smitteambulanse

Helse Bergen har opprettet en egen smitteambulanse.

Helse Bergen har opprettet en egen smitteambulanse. Foto:

Helse Bergen har etablert en egen ambulanse for koronapasienter. Den kan rengjøres raskere mellom oppdragene. – Vi vil få på plass flere om det trengs, sier Øyvind Østerås, sjef for Akuttmedisinsk avdeling.

DEL

De siste dagene har ambulansetjenesten i Bergen hatt en egen ambulanse i drift forbehold pasienter med påvist eller mistenkt koronasmitte. Det er gjort tiltak i den for å beskytte utstyret og gjøre det mulig å rengjøre den raskere mellom oppdrag, forteller Øyvind Østerås, sjef for Akuttmedisinsk avdeling ved Haukeland sykehus, til BA.

– Om en pasient har symptomer som tilsier at de trenger rask hjelp, bruker vi andre ambulanser og rengjør dem i etterkant. Rengjøringen tar lengre tid etter oppdrag til smittede. Vi har prosedyrer og spesialutstyr for slik rengjøring, sier han.

Mange i karantene

Østerås forteller at de kontinuerlig overvåker antall oppdrag der smitteambulansen er i bruk.

– Vi vil utvide med flere slike om det er hensiktsmessig.

Akuttmedisinsk avdeling har per torsdag rundt ti prosent av de ansatte i karantene, sier Østerås.

– Det er en åpenbar utfordring. Vi jobber med rekruttering av egnet personell og tiltak for å begrense smitte for ansatte. Det er også ekstremt viktig at befolkningen er oppmerksom på egne smitteverntiltak. De må begrense forsamlinger og nærkontakter. Hyppig håndvask er også et viktig tiltak. Folk kan hjelpe oss å hindre at flere her havner i karantene, oppfordrer han.

Saken fortsetter under bildet.

Copyright Bergensavisen, Norway

Copyright Bergensavisen, Norway Foto:

Skaffer flere biler

Østerås forteller at de er i gang med omfattende kursing av egne ansatte og de som jobber i pasienttransport.

– De ansatte hos meg leverer en helt ekstrem innsats når det gjelder prosedyrer og fagutvikling. Vi har i tillegg under utvikling en tilpasset opplæring i smittevern for frivillige organisasjoner som Røde Kors slik at de også kan tilby transport av koronasmittede pasienter.

De hvite bilene Helse Bergen vanligvis bruker til pasienttransport settes i stand til å transportere smittepasienter under pandemien.

– Vi ser også på løsninger med innleie av sjåfører og bruk av biler til transport av pasienter som ikke kan bruke egen transport til og fra prøvetaking og hjemtransport fra sykehuset. Før pandemien kunne de bruke drosje gjennom pasientreiser. For å hindre smitte til befolkningen ønsker vi ikke at denne gruppen skal bruke offentlig transport nå.

Han nevner også at de samarbeider med Røde Kors om å øke kapasiteten på pasienttransport.

– Det gjelder både Røde Kors-ambulansen og større personbiler som Røde Kors kan transportere pasienter i. Dette er aktuelt å ta i bruk ved et høynet nivå i pandemiplanen, forklarer Østerås, og legger til:

– I prehospital tjeneste må vi vurdere aktiviteten og tilgjengeligheten av personell uavhengig av hvor mange som er innlagt med koronasmitte. De to faktorene går ikke nødvendigvis i takt.

Tilbyr kursing av politi og brannfolk

Akuttmedisinsk avdeling har også fått på plass et kurs i smittevern tilpasset akutthjelpetjenesten i kommunene, som hovedsakelig består av brannmannskaper.

– De rykker ut ved ulykker og alvorlig sykdom der det tar lang tid før ambulanse kommer, og må også kunne verne seg mot smitte, sier Østerås.

Kursingen skal skje via en elektronisk plattform og opplæring av superbrukere i de enkelte kommunene.

– Tilbudet går ut til kommunene i dag. I løpet av de nærmeste dagene vil vi også tilby opplæring til politiet om de er interessert.

Artikkeltags