Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås siktet for korrupsjon

Artikkelen er over 6 år gammel

Havnesjef Inge Tangerås og ordfører Trude Drevland er siktet for korrupsjon i forbindelse med «cruise-saken». Politiet har hatt razzia på ordførerens kontor fredag.

Havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med cruise-saken. Det samme er ordfører Trude Drevland, som for tiden er permittert fra stillingen.

Det var Bergens Tidende som først meldte dette. Fredag formiddag ble det bekreftet av leder Frode Karlsen i politiets økonomiavdeling.

Siktet for grov korrupsjon

– Vi kan bekrefte at to personer er siktet. Ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås, sier Karlsen.

Han kaller siktelsen «udramatisk».

– Dette kan like godt resultere i at det ikke er begått et straffbart forhold, sier Karlsen.

Politiet fant det nødvendig å gå til retten for å få beslaglagt dokumenter og korrespondanse. Da må det foreligge en siktelse.

Bergen tingrett ga politiet medhold, noe som betyr at det er skjellig grunn til mistanke eller sannsynlighetsvekt for korrupsjon.

Ransaket kontoret

Trude Drevlands forsvarer, advokat John Christian Elden karakteriserer siktelsen som udramatisk:

— Vi noterer oss at politiet har tatt ut en formell siktelse ved at de har ransaket. Det er uproblematisk for Drevland, og vil bekrefte hennes forklaring, sier Elden til BA.

Ifølge Elden har politiet overfor ham bekreftet at saken bygger på den redegjørelse hun ga 15. juni og ikke inneholder noe nytt.

Han bekreftet fredag at både ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon.

– Siktelsen dreier seg om mistanke for overtredelse av korrupsjonslovgivningen, henholdsvis paragraf 276 i straffeloven. Siktelsen beror på en totalvurdering, så vil etterforskningen vise hva som har skjedd, sier Karlsen.

BA får fra bystyredirektør Roar Kristiansen bekreftet at politiet var på ordførerens kontor på Rådhuset fredag. Han vet ikke om noe ble beslaglagt.

Har tatt beslag

– Jeg kan bekrefte at det er er tatt ut siktelse mot Tangerås og at han ikke erkjenner straffskyld, sier forsvarer Anders Johnsen, til BA.

Tangerås ble fredag suspendert fra sin stilling som havnedirektør.

Hans forsvarer understreker at Tangerås er innstilt på å samarbeide med politiet, og få avklart grunnlaget for siktelsen.

Havnestyret har suspendert havnesjefen så lenge etterforskningen pågår. Ulrik Jørgensen blir midlertidig havnesjef, skriver styret i en pressemelding.

«Inge Tangerås stiller seg uforstående til at reisen til verftet i Venezia i forbindelse med sjøsettingen av skipet, og reisen fra Bergen til Oslo etter dåpen av skipet , skal være straffbare», står det i pressemeldingen.

Havnestyrets leder Øistein Christoffersen forteller at det er gjort beslag av datautstyr og mobiltelefoner på havnedirektørens kontor og i hans hjem.

Får full støtte

Christoffersen forteller at siktelsen kom svært overraskende på styret og de ansatte, i tillegg til Tangerås selv.

– Tangerås får full støtte fra de andre ansatte, påpeker Christoffersen.

Han sier til BA at suspensjonen handler om at de vil opptre ryddig i forhold til saken, og i forhold til havnedirektør Inge Tangerås selv.

– Du sa da Tangerås forklarte seg til havnestyret, at det var kritikkverdig at havnen ikke hadde betalt for turen til Venezia. Hva mener du om det forholdet nå?

– Jeg står inne for det, og Tangerås sa seg også enig i at det var kritikkverdig - så det er avklart.

Christoffersen sier at han tror det vil ta relativt kort tid å få denne saken avklart. 

– Jeg oppfatter det ditehen at dette ikke vil trekke ut, sier han og sikter til at politiet har avsatt et større team til saken. 

Les også: Dette er en siktelse.

Siktet for grov korrupsjon

– Det er tatt ut siktelse for grov korrupsjon, sier Hedvig Moe Øren, politiadvokat i Hordaland politidistrikt til BA om siktelsen mot Tangerås.

Trude Drevland vil ikke kommentere saken, og henviser BA til sin advokat John Christian Elden.

Han uttalte tidligere tirsdag at de ikke kjente til siktelsen. Frode Karlsen i politiet opplyste klokken 1400 at de var gjort kjent med denne.

Les også: Cruisegaver i grenseland

Les også: Holdt tett om privatfly og luksushotell

Les også: Han avgjorde dåpen

Les også: Redegjorde for styret

Avgjorde cruise-dåpen

Øren sier til BA at saken fortsatt er en prioritert sak.

– Det er fortsatt slik at vi skal vurdere om det har skjedd noe straffbart, eller ikke, sier hun til BA.

Fakta om cruise-saken

Ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i juni ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia i juni for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.

Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland avlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.

Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.

Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august.

Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli.

31. august ga statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.

Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.

18. september ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.

Fredag 9. oktober avslørte BA at også Torstein Hagen er siktet i saken.

Kilde: NTB og BA

BA har tidligere skrevet at havnesjef Inge Tangerås i likhet med ordfører Trude Drevland hadde meg seg sin ektefelle på et gratis cruise etter skipsdåpen i Vågen. De to reiste også til Venezia for å få med seg sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star som senere ble døpt i Vågen på nasjonaldagen.

BA har også skrevet at det var havnedirektøren som bestemte at dåpen kunne holdes i Bergen 17. mai.

Senere ble Tangerås kallet inn på teppet til havnestyret for å forklare seg rundt saken.

– Jeg så på det som en helt ordinær jobbreise, forklarte Tangerås.

– Ikke straffbar reise

Etter orienteringen, fastslo styreleder Øistein Christoffersen i havnestyret at det eneste kritikkverdige «må isåfall være at havnen ikke betalte regningen for turen til Venezia». Han sa også at Tangeårs hadde gjort en fantastisk jobb i saken.

I Bergen Høyre ønsker de foreløpig ikke å kommentere saken. Partileder i Bergen, Kenneth Stien, viser til gruppeleder Dag Skansen i bystyret.

– Jeg har ikke noen kommentar foreløpig, sier Skansen.

Generalsekretær i Høyre Lars Arne Ryssdal sier at de ikke har fått bekreftet fra politiet at det er noen endring i Drevlands status, og vil ikke gi noen kommentar i så henseende før de eventuelt vet noe mer.

Saken oppdateres.