Avdekket stort kriminelt «tiggernettverk» i Bergen

PASSER PÅ: En tiggerdame vokter de prostituerte. I gangfeltet kommer kvinner fra samme miljø. De tigger, selger sex og opererer med pinkodetyveri.FOTO: NRK BRENNPUNKT

PASSER PÅ: En tiggerdame vokter de prostituerte. I gangfeltet kommer kvinner fra samme miljø. De tigger, selger sex og opererer med pinkodetyveri.FOTO: NRK BRENNPUNKT

Artikkelen er over 2 år gammel

Mens kvinnene tigger og selger sex på gaten viser bakmenn frem skrytebilder av pengebunker, gull og klokker på Facebook.

DEL

– Vi har mistenkt lenge at det er et kriminelt tiggernettverk i Bergen, men hver gang vi har prøvd å påpeke det, har velmenende, men naive meningsmotstandere sagt at vi ikke har grunnlag for for det, sier medlem av justiskomiteen og stortingsrepresentant for Høyre Peter Christian Frølich.

Han forteller at han er rystet, men ikke overrasket etter å ha sett deler av NRK Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet». Den ble lagt ut på nettsidene til NRK klokken 15 tirsdag og blir vist på NRK1 klokken 2130 tirsdag.

Avdekket stort nettverk

Brennpunkt-redaksjonen i Bergen har fulgt med på «tiggernettverket» siden de våren 2015 ble oppmerksomme på et hus i Bergen der det bodde 25 mennesker.

Kvinnelige tiggere i skjørt, andre unge kvinner og unge menn kledd i dyre klær bodde sammen.

Leder i Hordaland Unge Høyre Tobias Strandskog.

Leder i Hordaland Unge Høyre Tobias Strandskog. Foto:

Et navn på en postkasse ved huset ledet NRK-journalistene til en åpen Facebook-profil. Vedkommende er venn med flere unge menn som bodde i samme hus.

Ingen av de unge mennene har jobb i Norge, men legger ut bilder av bunker med norske sedler og Euro, dyre biler, klokker og gull.

Fordi miljøet er svært lukket, og ingen vil snakke, har NRK-journalistene brukt skjult kamera for å dokumentere nettverket.

De har funnet enda et hus med rundt 20 beboere og har identifisert over 20 kvinner i nettverket som prostituerer seg.

Flere av kvinnene jobber dobbelt. De tigger på dagtid og selger sex eller stjeler på kveldstid. De unge mennene er deres halliker, og legger også ut hentydninger til narkotikasalg på sine Facebook-profiler.

(Saken fortsetter under bildet)

Bakmennene holder seg på avstand. Nettverket kontrollerer nesten all gateprostitusjon i Bergen.

Bakmennene holder seg på avstand. Nettverket kontrollerer nesten all gateprostitusjon i Bergen. Foto:

NRK har kommet frem til et nettverk som består av 140 personer. De er bakmenn, håndlangere, prostituerte og menn og kvinner som tigger.

LES OGSÅ: – Distraherte menn ute på byen, og stakk av med bankkortene deres

Ifølge NRK Brennpunkt er det ført ut 100 millioner kroner fra Bergen til Romania de siste fem årene.

NRK presiserer at det i perioden de filmet, fra juni 2015 til desember 2016, også var tiggere i Bergen som ikke har noe med nettverket å gjøre.

– Bør vurdere tiggeforbud

Frølich ledet tiggerforhandlingene for Høyre i Stortinget noen år tilbake.

– Da sto vi for at kommunene skulle få regulere tigging og lignende former for gatevirksomhet. Da var det også noen som mente at vi skulle gå så langt som å legge ned et nasjonalt forbud. Noe Senterpartiet støttet helt til debatten blåste opp, forteller Høyre-politikeren.

Nå oppfordrer han bystyret i Bergen til å ta tiggeforbudet opp til vurdering.

– Teknisk sett kan politiet slå ned på det, men det er lettere å få bukt med det når det kommer forbud fra politisk hold, sier Frølich.

Også Tobias Strandskog i Hordaland Unge Høyre mener at politiet og byrådet må komme med tiltak mot kriminelle nettverk.

– Bergen er en by preget av tigging. Denne dokumentaren bekrefter noe vi har mistenkt lenge, nemlig at det skjuler seg organisert kriminalitet, narkotika og prostitusjon bak mye av tiggingen. Det som kommer frem er sjokkerende, sier Strandskog.

– Vi er ikke for tiggeforbud i utgangspunktet, men om byrådet ikke får på plass noen gode tiltak, eller politiet ikke får stoppet dette, mener jeg man bør vurdere tiggeforbud, sier han.

LES OGSÅ: To rumenere etterforskes for 20 innbrudd

– En hvilepute
Sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn (V).

Sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn (V). Foto:

Sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn (V), så tirsdag formiddag Brennpunkt-dokumentaren, og forteller til BA at han både er trist og provosert.

– Jeg er trist fordi den viser enkeltmennesker som har et hjelpebehov blir utnyttet, og provosert fordi det er mange som opplagt utnytter folks godhet og utfører kriminelle handlinger, sier sosialbyråden.

Horn er imot forslaget til Strandskog om å innføre tiggeforbud.

– Jeg er imot forslaget både fordi det å forby mennesker å be om hjelp ikke er noe jeg ønsker å gjøre, men samtidig mener jeg det er en altfor enkel tilnærming til et komplekst problem. Det vil fungere som en hvilepute, sier han.

Han understreker at byrådet ser alvorlig på det NRK har kartlagt i dokumentaren.

– Byrådet bekjemper ikke kriminalitet, det gjør politiet. Vi skal likevel bidra med det vi kan av kunnskap og backe politiet. Samtidig skal vi jobbe med at de som har et reelt hjelpebehov faktisk får det, sier Horn, som også forteller at kommunen samarbeider med organisasjoner som jobber opp mot tiggerne.

En oppfordring til bergenserne

Sosialbyråden er imponert over NRKs kartlegging, men mener at redaksjonen kunne understreket tydeligere at det er mennesker i tiggermiljøet i Bergen som ikke er en del av det kriminelle nettverket.

– NRK har kartlagt og kommet med faktaopplysninger til bordet som jeg forventer blir tatt tak i. Likevel må vi også se til at de som har et hjelpebehov ikke blir generalisert, noe jeg synes NRK også skulle fokuset på. Dette gjelder ikke alle.

Horn kommer med en oppfordring til bergenserne:

– Jeg håper bergenserne kan skille klinten fra hveten, og jeg oppfordrer sterkt til å ikke generalisere. Vi må tilnærme oss denne debatten på en edruelig og verdig måte, og ikke overreagere, sier han.

– Det er helt forståelig at folk blir provosert, for det blir jeg selv. Men la oss ikke la det gå ut over dem som ikke har noe med det kriminelle nettverket å gjøre, legger sosialbyråden til.

Artikkeltags