Polititeori: Jente (16) ble holdt fanget i kjellerleilighet

I dette huset aksjonerte politet lørdag. Flere av personene som ble tatt inn er nå siktet for medvirkning til menneskehandel.

I dette huset aksjonerte politet lørdag. Flere av personene som ble tatt inn er nå siktet for medvirkning til menneskehandel. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag ble fire personer fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

DEL

Politiet mener jenten ble fraktet til Bergen for å utnyttes til prostitusjon i slutten av januar.

De mistenker at jenten ble holdt fanget i en kjellerleilighet i flere dager, mot sin vilje.

Stort oppmøte

Tirsdag ble to kvinner og to menn fremstilt for fengsling i Bergen tingrett. På grunn av stort oppmøte av rumenske tilhørere, samt en rekke politifolk som er med for å passe på de siktede, besluttet retten å flytte fengslingsmøtet til en større rettssal.

– De er siktet for medvirkning til menneskehandel. Denne saken handler særlig om 16-åringen som vi mener nylig er blitt hentet fra Romania til Bergen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Vest politidistrikt.

Politiet mener de fire har hatt en sentral rolle i å tvinge jenten inn i sexsalg i Bergen. Jenten ble funnet lørdag, på samme adressen hvor åtte rumenere ble pågrepet.

Ifølge NRK er to av de siktede jentens besteforeldre.

Huseier på adressen, Alireza Soltani, uttalte i etterkant av aksjonen at han nå vil kaste ut sine leietakere.

– Et stort ansvar

Politiadvokat Rudolf Christoffersen er tydelig på at huseiere generelt har et ansvar for hva som foregår på adressen de leier ut.

– Generelt kan jeg si at hvis en huseier vet at det foregår straffbar virksomhet på en adresse de eier eller leier ut, så har man et stort ansvar. Hvis det dreier seg om prostitusjon, kan man rammes av hallikbestemmelsen. Men det forutsetter selvfølgelig at man har kunnskap om at det foregår kriminell virksomhet på adressen, understreker Christoffersen.

Soltani selv bedyrer at han ikke har kjennskap til hva som har foregått på adressen.

– Nei, nei. Dette har jeg ikke peiling på. Nå får de ikke leie mer av meg, uttalte han til BA mandag.

– Komplisert sak

Ifølge Christoffersen skal 16-åringen, som nå er tatt hånd om av Barnevernet, ha vært i Bergen i rundt to uker. På spørsmål om hun allerede har vært tvunget ut i sexsalg ønsker ikke Christoffersen å uttale seg.

Da BA besøkte adressen mandag møtte vi en rumener i 40-årene som beklaget at politiet hadde pågrepet åtte mennesker i leiligheten. Ifølge mannen ble jenten hentet til Bergen fordi hun ble mishandlet i hjemlandet.

– Hun ble banket av sin familie. Vi tok henne hit for å hjelpe henne, hevdet mannen, som ønsket å være anonym.

Forsvarere for de fire som tirsdag fremstilles for fengsling er Mats Berven, Rolf Knudsen, Beate Hamre og Kaj Wigum. Mandag kveld uttalte både Knudsen og Hamre til BT at deres klienter begge nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen.

– Dette er en komplisert sak. Vi ønsker fengsling av de fire fordi det er fare for bevisforspillelse, sier Christoffersen.

Artikkeltags