Gå til sidens hovedinnhold

Johan Reksten er død

Artikkelen er over 4 år gammel

Skipsreder Johan Reksten (69) sovnet inn i sitt hjem på Os utenfor Bergen natt til tirsdag.

Det får Nettavisen opplyst av hans nærmeste familie.

Johan Ludwig Mowinckel Reksten var adoptivsønn av skipsreder Hilmar Reksten, en av Norges største skipsredere gjennom tidene.

Han var sønn av skipsreder Jens Gran Mowinckel.

Fra 1974 til 1978 var Johan Reksten partner i Hilmar Rekstens rederi, og han overtok driften av flere av skipene i den tidligere flåten til adoptivfaren da Hilmar Reksten døde i 1980.

Rekstens rederivirksomhet ble avviklet på midten av 1990-tallet, etter at en rekke moderne kjøleskip var solgt ut.

De senere årene har hans forretningsinteresser vært konsentrert om familieeiendommen Moldegaard utenfor Os i Hordaland.

Den kjente norske forretningskvinnen Grace Reksten, som blant annet var styremedlem i Statoil i en årrekke frem til 2015, og som nå er nestleder i styret for Orkla, er datter av Hilmar.

Tvist om kunstskatt

Nylig inngikk Johan Reksten et forlik med staten etter en strid om et fragment av en nær 2000 år gammel sarkofag som Hilmar Reksten importerte i 1958.

Hilmar Rekstens donasjon av sin kunstsamling til et allmennyttig fond har vært gjenstand for flere rettssaker siden siste halvdel av forrige århundre.

Johan Rekstens advokat, Erik Ulvesæter, ville ikke gå nærmere inn på innholdet i forliket, men sa til BA løsningen som en «begge parter kan leve med».

Johan Reksten

Johan Ludwig Mowinkel Reksten var adoptivsønn av Hilmar Reksten.

Han ble på 1970-tallet partner i farens rederi.

Johan Reksten drev i perioden 1973-1996 rederivirksomhet gjennom Johan Rekstens rederi og Reksten Management.

Moldegaard, ved Bjørnefjorden i Os, ble kjøpt i 1883 av kjøpmann Johan Anton Wilhem Mohr Mowinckel til bruk som sommerbolig. Han oppførte hovedhuset og driftsbygningene. Ved Mowinckels død 1918 overtok hans sønn, skipsreder og senere statsminister Johan Ludwig Mowinckel eiendommen.

Etter statsministerens død 1943 ble Moldegaard tatt i bruk av den tyske okkupasjonsmaktens organisasjon Lebensborn, som drev barsel- og barnehjem i hovedbygningen.

Moldegaard tilhører i dag familien Mowinckel Reksten.

Kilde: Store norske leksikon