På et møte i hovedstaden i Etiopia torsdag tok Unesco inn Oselvarverkstaden på vernelisten for kulturarv, som første nordiske innslag. Like før klokken 21 norsk tid kom gladmeldingen fra Addis Abeba.
– Jeg kan ennå ikke tro at vi har fått vernestatus. Veien dit har vært lang, og det er vanskelig å tro på at det faktisk har skjedd, sier båtbygger og daglig leder i Oselvarverkstaden, Berit Osmundsen i en pressemelding torsdag kveld.
Kulturdepartementet nominerte Oselvarverkstaden til Unesco-listen Best Safeguarding Practices i 2015. Listen har til hensikt å hindre viktige metoder og praksis fra å gå tapt. Før møtet denne uken var det bare tolv oppføringer på listen. Det er altså den gamle kunsten å bygge oselvere som nå har blitt vernet. Også bruken og kulturen rundt trebåten er del av verningen.
Stolte stiftere
Os kommune og Hordaland fylkeskommune står bak stiftelsen Oselvarverkstaden, hvor den viktigste oppgaven er å videreføre tradisjonshåndverket blant annet ved å ta inn lærlinger i båtbyggerfaget.
Os-ordfører Terje Søviknes er i ekstase over UNESCO-statusen:
– Oselvaren er kanskje den viktigste identitetsbæreren i Os. Verningen gir store muligheter for å utvikle Oselvarverkstaden videre, og for Os som internasjonalt reisemål. Dette er en merkedag for kommunen vår, sier han i pressemeldingen.
– Gjennom 20 år har Hordaland fylkeskommune bidratt med midler til Oselvarverkstaden, og bevilgningene har økt jevnt og trutt. I forslaget til budsjett for 2017 er tilskuddet på over 1,5 millioner kroner. At Oselvarverkstaden nå kommer med på vernelisten for immateriell kulturarv viser at grepene Os kommune, Hordaland fylkeskommune og Os båtbyggerlag tok på 90-tallet var fremtidsrettet. I dag er vi stolte, og vi gratulerer Oselvarverkstaden, sier fylkesordfører Anne Gine Hestetun.
Produserer båter og kunnskap
Den klinkbyggede trebåten fra områdene rundt Bjørnafjorden har tusen år gamle røtter. Oselvaren vi kjenner i dag, har vært i bruk siden 1800-tallet, og kunnskapen om hvordan du bygger en, går i arv fra mester til svein. Båtbyggertradisjonen i Os er dokumentert 250 år tilbake. Oselvarverkstaden har samlet og ført videre en kompetanse som er unik i verden. Nå også offisielt.
Berit Osmundsen er glad for at faget hennes får økt status og at de fire båtbyggerne får en anerkjenning på at de representerer noe som er større enn dem selv.
– Det er klart at det ikke er noen som må kjøpe seg ny færing for å brødfø familien sin lenger. Men sivilisasjonen vår er bygd på sjøfart, som oselvartradisjonen er en stolt og viktig del av. Vi må ta med oss historien inn i fremtiden, sier hun.
Gjennom hele torsdagen var Osmundsen og kollegaene hennes noe distraherte. De ventet svar på nominasjonen i løpet av formiddagen, men Unesco-møtet dro ut.