Miljødirektoratet er usikre på om det er nok plass til «Havnesjefen» på Tysnes

Den mye omtalte svanen «Havnesjefen» ble vedtatt avlivet av landbrukskontoret i Os kommune. Dette skjedde etter at han tok tak i kragen på en liten barnehagejentes redningsvest, og slepte henne fra land og under vann.

Den mye omtalte svanen «Havnesjefen» ble vedtatt avlivet av landbrukskontoret i Os kommune. Dette skjedde etter at han tok tak i kragen på en liten barnehagejentes redningsvest, og slepte henne fra land og under vann. Foto:

Nå krever de at en veterinær godkjenner kjendis-svanens nye husrom, før de kan ta stilling saken.

DEL

Bergensavisen har tidligere omtalt at Frode Storetvedt på Tysnes har tilbudt husrom til «Havnesjefen». Sammen men Os kommune har han søkt om tillatelse til å flytte fuglen til sin tomt.

Den mye omtalte svanen ble vedtatt avlivet av landbrukskontoret. Dette skjedde etter at han tok tak i kragen på en liten barnehagejentes redningsvest, og slepte henne fra land og under vann.

Nå har Miljødirektoratet gitt sin første tilbakemelding på kommunens søknad.

«Direktoratet vil vise til at knoppsvaner er store fugler som krever store vann- og landarealer for å kunne utvikle og vedlikeholde sine naturlige egenskaper. Innhegningen på 1,4 mål synes å være noe begrenset til å kunne tilfredsstille slike behov».

Dette skriver de i brevet til Os kommune.

– Det som pågår nå er helt vanlig saksbehandling. Området må godkjennes av en veterinær. Det er det direktoratet har bedt om, sier Marie Bruarøy (H), ordfører i Os kommune.

Det var NRK som mandag først omtalte saken.

Hundrevis av e-poster til kommunen

Søknaden inneholder i utgangspunktet et ønske om å ta imot Havnesjefen og hele familien. Da vil ungene bli sluppet fri når de er gamle nok til å forlate foreldrene sine.

Frode Storetvedt har drevet med fugl i årevis, og har en stor innhegning på tomten sin på Tysnes.

Allerede har han over 150 ulike fugler på tomten. Deriblant flere viltlevende norske arter.

Før Miljødirektoratet kan ta en endelig avgjørelse må de ha en bekreftelse på at veterinærkontroll er gjennomført, samt få en fullstendig artsliste med dokumentasjon på alle fuglenes opprinnelse.

– Akkurat nå er det vanskelig for meg å si noe om noe som helst. Det har aldri vært en lignende sak tidligere. Jeg vet like mye som dere. Vi må bare avvente. Deretter må de som skal ta denne avgjørelsen gjøre dette, sier Storetvedt til BA.

– Det er fint at de sjekker at den nye plassen for svanefamilien oppfyller kravene, sier Sølvi Bugge, svaneentusiast og forfatter av flere bøker om «Havnesjefen».

Ordføreren forteller at kommunen har mottatt 230 e-poster om denne saken.

– Det har roet seg litt nå, men det har vært et voldsomt engasjement. Svanen er et flott element, og er en glede for mange. Men han har ved flere anledninger vært svært aggressiv, sier Marie Bruarøy.

– Jeg er selv småbarnsmor, og hadde ikke ønsket at noe slikt skulle skje med mitt barn. Denne episoden bør ikke bagatelliseres, legger hun til.

Sjefen i buret inne hos veterinæren. Bildet er tatt før en operasjon i 2015, etter at han skadet seg alvorlig. Trolig hadde svanefars fot blitt sittende fast i en båtmotor.

Sjefen i buret inne hos veterinæren. Bildet er tatt før en operasjon i 2015, etter at han skadet seg alvorlig. Trolig hadde svanefars fot blitt sittende fast i en båtmotor. Foto:

«Kan ikke være på Osøyro lenger»

Ordføreren stiller seg likevel positiv til å forsøke en flytting, dersom alle godkjenninger kommer på plass.

– Hvis sjefen kan leve et godt liv på Tysnes, så unner jeg ham det. Absolutt. Han er ikke kommunal eiendom, og denne saken er ikke opp til meg å avgjøre. Men han kan ikke være på Osøyro lenger.

Bruarøy sier at det er trist at folk i Os over hele landet har blitt fremstilt som dyremishandlere.

– Gjennom mange år har vi forsøkt å holde ham i live. Engasjementet rundt denne saken, viser at vi er et dyrevennlig folkeslag som bryr seg, sier ordføreren.

Dette må være i orden før man kan flytte «Havnesjefen», ifølge ordføreren:

  • Miljødirektoratet må godkjenne flyttingen.
  • Mattilsynet må rådføres om hvordan man kan gjennomføre fanging og flytting på best mulig måte. Slik at man på den måten tar hensyn til svanenes dyrevelferd.
  • Det må lages en avtale med grunneier og kommune på den plassen hvor svanen skal flyttes.
  • Os kommune må få melding om at det foreligger et ønske om å flytte fuglen/fuglene, samt orientere om at flytteplanene er laget og når de er klare til å gjennomføres.
  • Os kommune må få beskjed om plan og innvilgede tillatelser for flytting før 23. juli.

Artikkeltags