Eksperter fra England kan redde Havnesjefen

Havnesjefen har engasjert hele Os kommune.

Havnesjefen har engasjert hele Os kommune. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Og Os kommune har kalt inn toppene for å unngå avliving.

DEL

I forrige uke skrev BA at det var slutt for Havnesjefen etter at Miljødirektoratet avslo søknaden om å flytte kjendis-svanen til en innhegning på Tysnes. Mandag tok sagaen om svanen imidlertid en ny vending.

Les også:

Under et krisemøte hvor både ordføreren, rådmannen, brannsjefen og lederen for Landbrukskontoret for Os kommune var til stede sammen med ornitolog Arild Breistøl over telefon og Svanegruppen i Os, kom det frem at det fremdeles kan finnes en løsning for Havnesjefen.

– Det er kommet frem ny informasjon fra England som gjelder flytting av hele svanefamilier. Det viser seg at de i England har god erfaring med når det gjelder å fange og flytte svaner, sier ordføreren i Os, Marie Bruarøy.

– Lite erfaring med svaneflytting

I Norge har man veldig lite eller ingen erfaring med å flytte svaner, ifølge ordføreren.

Nå vil kommunen forhøre seg med Miljødirektoratet om de har lov til å flytte Havnesjefen til et annet sted i det fri.

– Vi vil i så tilfelle måtte flytte hele familien, men da vil det også være veldig lite sannsynlig at den vender tilbake til Os. Svaneungene kan ikke fly enda, og mor kommer ikke til å forlate ungene. Havnesjefen kommer heller ikke til å forlate sin make, sier ordføreren.

Kari Bjørneraas, seksjonsleder i Viltseksjonen i Miljødirektoratet, bekrefter at det vil bli en ny runde med vurderinger dersom det kommer inn en søknad om flytting fra Os kommune.

– Da må vi vurdere om det er innenfor regelverket. Det er mange ulike momenter som kan dukke opp i en sånn sak.

Bjørneraas er forsiktig med å spå utfallet av en slik vurdering. Da Miljøverndirektoratet avslo søknaden om flytting til en innhegning på Tysnes var det prinsippet om at dyr ikke skal fanges for å holdes i fangenskap som ble avgjørende.

Ettersom fangenskap ikke er aktuelt denne gangen vil vurderingen bli en helt annen. Og Bjørneraas bekrefter at innspill fra England kan få betydning for utfallet.

– All kunnskap som vi klarer å få på plass vil være relevant, både eventuelle innspill fra England og all annen relevant kunnskap.

Fellingsvedtaket står

Inntil videre står imidlertid fellingsvedtaket til landbrukskontoret.

– Men Havnesjefen avlives ikke før kommunen er ferdig med å behandle saken, sier leder for Bjørnefjorden landbrukskontor, Øystein Svalheim.

Fellingsvedtaket er gjeldende fra og med søndag 23. juli og 14 dager frem i tid.

Miljøvernforbundet har sendt en anmodning til kommunen om å utsette avlivingen til høsten, men denne anmodningen er ikke tatt til følge.

– Vi gjør ingenting uoverveid. Først skal vi sjekke med lovverket om det er mulig å flytte. Men det engasjementet som er skal vi ta på alvor, og derfor prøver vi nå alt vi kan for å få til flytting. Det eneste som er sikkert er at Havnesjefen skal vekk fra Osøyro, så om det ikke blir flytting så blir det avliving, sier Ordføreren.

Politiet i Os opplyser at de har blitt nedringt av bekymrede innbyggere som enten vil, eller ikke vil, avlive Havnesjefen.

– Men vi står altså helt på sidelinjen i den saken, og kan ikke gjøre noen ting, opplyser Sindre Hallem ved Os lensmannskontor.

I dekning

På Osøyro møter BA Kjell Amundsen som er ute med båten sin. Han sier følgende om havnesjefen:

– Det var synd det han gjorde med den lille jenten, men å avlive svanen synes jeg er å gå litt langt. Det var veldig flott at noen på Tysnes sa de kunne ta vare på han. Hvorfor det ikke gikk, kan jeg ikke forstå.

Amundsen tilbyr seg å hjelpe BA med å finne svanen, og sammen speider vi rundt oss på vei oppover Oselven.

– Jeg pleier ofte å se ham på elven her. Da har han ikke virket særlig aggressiv, men han er kontaktsøkende, sier osingen før han får øye på reiret og peker.

– Der er det jo, men jeg kan ikke se noe til ham. Kanskje havnesjefen har gått i dekning, undrer Amundsen. 

Saken fortsetter under bildet

Kjell Amundsen ser ofte svanen på Oselven, og mener det er feil å avlive havnesjefen.

Kjell Amundsen ser ofte svanen på Oselven, og mener det er feil å avlive havnesjefen. Foto:

Feil løsning

Like bortenfor havnesjefens reir har familien Kolaas Husa naust.

– Vi kan ikke bade når svanen er her, forteller Mats Kolaas Husa (11).

– Det var veldig dumt det som skjedde med hun jenten som ble dratt under vann av svanen. Hun må ha fått sjokk, sier broren Jørgen Kolaas Husa (9) og forteller videre:

– En gang bet den meg i fingeren, men jeg er ikke redd den, altså. Jeg har blitt vant til den.

– Feilen er at svanen mates, og da ikke lenger er redd for mennesker. Etter hver negative episode som har skjedd, så har den fortsatt med å få mat av mennesker. Det er jo som å belønne for dårlig oppførsel, svarer guttenes far og konkluderer:

– Det burde vært forbudt å mate svanene. Det å avlive den blir også helt feil, svaner er jo flotte dyr. Tysnes hadde vært en bra løsning.

Sønnen Jørgen er helt enig, svaner skal ikke mates:

– Brød er ikke bra for svanene, da får de vondt i magen. Svaner spiser gress, og det finner de selv.

Brødrene Jørgen og Mats Kolaas Husa sier de ikke kan bade når havnesjefen er ute i elven. - En gang bet den meg i fingeren, forteller Jørgen.

Brødrene Jørgen og Mats Kolaas Husa sier de ikke kan bade når havnesjefen er ute i elven. - En gang bet den meg i fingeren, forteller Jørgen. Foto:

Artikkeltags