Cannabisbeslag tredoblet på ett år

Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo (NTB): Tollbeslag av det narkotiske stoffet cannabis er tredoblet siden i fjor, viser tall fra Tolletaten.

DEL

Hittil i år har Tolletaten beslaglagt 1.600 kg cannabis, mens det i fjor ble beslaglagt omtrent 550 kg det første halvåret. – Denne tredoblingen er svært urovekkende sier tolldirektøren.

Han frykter at dette kan være et tegn på at cannabisbruken er på vei opp både i Norge og ellers i Europa.

– Cannabisbruken har vært stabil i Norge over flere år, men de nye tallene gir grunn til bekymring, sier han.

Røse forteller at de store beslagene er gjort i trailertransporter, varebiler og bobiler. – Det er stort sett europeere av ulike nasjonaliteter som er smuglerne.

Mesteparten av cannabisen som blir forsøkt smuglet inn til Norge, kommer fra Nord-Afrika, og har hatt en lang reise gjennom Europa før det når norske grenser, opplyser Røse.

Høyere antall beslag

I år har det vært en liten økning i det totale antallet tollbeslag. Det har gått opp fra omtrent 17.400 det første halvåret i fjor til 18.500 hittil i år. Av dette er 2.100 narkotikabeslag.

I tillegg til cannabis, er det en betydelig økning i beslag av ulovlige legemidler. Tallet har gått opp fra 73.000 enheter første halvår i fjor til omtrent 128.000 enheter hittil i år.  

En vesentlig del av de cirka 20.000 beslagene som norske tollere gjør i løpet av et halvt år er alkohol og tobakk. I år var det omtrent 8.500 alkoholbeslag og 5.400 tobakksbeslag første halvår. Det er en liten økning sammenlignet med i fjor.

– Når det gjelder smugling av alkohol og sigaretter er det østeuropeerne som står bak det meste, slår Røse fast.

Nedgang i tradisjonelle stoffer

Beslagene av tradisjonelle narkotiske stoffer, for eksempel khat, amfetamin, kokain og heroin, har gått ned.

– Det er ingenting som tyder på at bruken har gått ned, så her er det ikke nødvendigvis et trendskifte, slik som tilfellet er med cannabis, sier Røse.

Første halvår i fjor ble det beslaglagt omtrent 165 kg amfetamin, mens det hittil i år er 85 kg.

– Det er naturlige variasjoner, vi klarer bare å ta noe av det som kommer til norske grenser. Hadde vi tatt alt, så hadde tallene vært mye mer stabile, mener han.

Artikkeltags