I køen for å slippe inn på Kulturhuset i Vaskerelven for å innta tre etasjer med den tiende utgaven av Bergen Ølfestival treffer du et stereotypisk snitt av øldrikkere.

Mann 30 pluss, som elsker spennende øl og bruker både tid og penger på å kjøpe artige ølsorter på polet. Gjerne bestilt fra eksotiske og unike steder. De kommer på festival for å dele av kunnskapen de besitter, og for å finne inspirasjon til hjemmebryggingen i uteboden.

Eller vent litt. I det vi kommer innenfor, og får et overblikk over de vel 500 gjestene som faktisk er der, må det hele nyanseres noen prosent.

– Øl er den nye vinen

En gjeng som summer ved baren, er ingen ringere enn fire medlem av ølklubben Humle. Som kun er for damer.

De har siden 2014 jevnlig besøkt festivaler av typen øl, og en av dem er i ferd med å sjekke inn at hun har smakt på øl nummer 1008 inn i en app.

– Det er veldig gøy å gå etter ny øl som slippes for første gang her og ikke har vært i butikken ennå, forteller Ane Tidemann.

– Jeg savner å kunne være på festival en hel dag, nå er det tre timer, men vi skal nok videre til alle steder som ikke bare har hansa på tapp, sier Natalie Stenfeldt (som snart skal sjekke inn øl nummer 1009).

– Vi pleier å ha strikk og drikk, der vi strikker lite og drikker mye. Øl er den nye vinen, slår gjengen fast, og ser rundt seg:

– Her kommer det alle mulige folk som blir introdusert for ny øl og nye smaker og blir frelst!

LES MER: Humler og friske øldamer

3000 liter (et konservativt overslag)

– Kosefaktoren er høy. Folk er virkelig klar. Dette er som en slags julaften for meg.

Ordene tilhører arrangør av Bergen Ølfestival, Rolv Bergensen.

Selv om det i år er en tilnærmet normal festival, med kapasitet på 500 fordelt på fem sesjoner, er det ikke i nærheten av rekorden som ligger på 20.000 mennesker innom.

– Det er post korona, noe som har gått utover oss også. Vi må ta det steg for steg, men målet er å arrangere for fullt neste år, sier Bergersen, og legger til, som en real bergenser:

– Vi skal være størst vi skal være best.

– Hvor mange liter øl tror du forsvinner i løpet av helgen?

– Om vi tenker at hver person drikker en liter øl, blir det minimum 3000 liter, men det er et svært konservativt overslag, ler Bergersen.

Verdens beste jobb?

Simon Martin fra England lever av å drikke øl. Det har han gjort siden 2010, som han mener er et år, uten han vet helt hvorfor, da alle begynte å få øynene opp for det brune gull og det opplevde en renessanse. Hipstere flokket til vannhull, IPA ble nesten årets nyord.

Resultatene fra ølsmakingen Europa rundt deler han på YouTube, under navnet Realaleguide, med en halv million følgere.

Nå er han på plass og klar for å smake seg gjennom byen og vise frem det beste vi har å by på.

– Jeg gleder meg til å se og smake på øl og å lage en episode herfra. Jeg leter etter byens eldste pub om noen kan hjelpe meg? smiler han og drar fingrene gjennom håret.

Han får presentert Dyvekes vinkjeller i retur, men om noen har noe å innvende her, Jo Gjerstad for eksempel, så kan du slappe av, gav ham nummeret ditt.

Engelskmannen forteller videre at han elsker jobben sin.

– Det føles aldri som jeg jobber! Jeg elsker kulturen ved øl, alt ved det, forteller han og nipper til et glass servert av Lysefjorden mikrobryggeri.

Off the record, de eneste som er misfornøyd med jobben min er nok nyrene, cheers, ler Martins.

– Helte det ut i en annen etasje

Noen tar den klassiske fredagspilsen etter jobb noen hakk videre med å smake ti forskjellige av dem.

– Jeg er ikke så glad i øl, men surøl er godt, og her har jeg et godt utvalg, forteller Marte Pedersen.

– Det er veldig vanskelig å kaste ut noe du ikke liker som du har fått i glasset. Men, jeg har prøvd å få det meste ned altså, men det har ikke alltid gått, sier Michael Mutalib, og slår hånden fremfor munnen.

Er dette som å banne i kirken? Ånei, her er det lavterskel for åpenhet, og spytter man ikke ut vin man smaker på, kanskje?

– Jeg fikk så dårlig samvittighet at jeg gikk i en annen etasje for å helle ølen ut, for å ikke såre de som har laget det, sier han og prøver å ta en slurk av den nye.

Skål!