Kantor og koordinator i Nykirken, Eirik Breivik Minde, har brettet ut to feltsenger midt inne i kirkerommet. Der skal han og sønnen Ravn (10) tilbringe natten. Kanskje også neste natt, men da i en campingvogn utenfor kirken.

For det gjenstår fortsatt en del ting som må ordnes før alt er på stell til lørdagens nabofest. Det skal rigges til for buekorps, scenen skal klargjøres for både lys og lyd til artistene som skal spille, kunstutstillinger er nesten ferdig, og promomateriell skal ferdigstilles. Og siden Breivik Minde har hovedansvaret for minifestivalen, faller en del på ham.

– Jeg hadde strengt tatt ikke trengt å overnatte, men jeg skal uansett være her både tidlig og sent, så da kan jeg like så godt sove her også. Dessuten ville jeg gjøre noe kjekt sammen med Ravn, forklarer Breivik Minde til BA.

Gleder seg

– Jeg tror det blir spennende. Det er et veldig stort bygg, med mye ekko, sier tiåringen forventningsfullt, mens han gynger i feltsengen. Knirkingen gir god gjenklang i akustikken.

– Hva hvis pappa snorker?

Ravn sperrer opp øynene et lite sekund.

– Det blir litt lyd da, ja. Det hadde vært fint hvis han kunne la være.

Lave besøkstall

Nykirken trenger arrangementet på lørdag, for menigheten krymper stadig og en nabofest kan være en god mulighet til å lokke potensielle kirkegjengere på Nordnes.

I slutten av 2019 ble det besluttet å avvikle «Barnas katedral» og legge ned søndagsgudstjenestene, nettopp på grunn av lave besøkstall. I stedet ble kirken leid ut til den eritreiske menigheten på søndagene.

I løpet av koronatiden har torsdagen blitt den nye kirkedagen, med en såkalt hverdagsmesse på kveldstid.

– Jeg synes det er veldig bra. For mitt vedkommende er det ingen forskjell på om det er søndag eller torsdag, jeg får det samme utbyttet uansett. Men du kan trygt si at det er mindre formelt, ingen stiller i dress på en torsdag, sier kirkegjenger Svein J. Sandal.

Nye vaner

Men fortsatt er mange tomme seter på benkene. Da BA var innom kirken torsdag kveld var elleve trofaste kommet for å ta nattverden.

– Den harde kjernen på 10-25 pleier å komme, men det er ikke veldig stort oppmøte dessverre, medgir Elisabeth Angell og Kari-May Turøy.

– Hva kan årsaken være?

– Det tar nok tid å innarbeide nye ting, at det er flyttet til torsdager. Korona gjorde også at det ble stopp i perioder, sier Angell.

– Og vi må nok jobbe mer med markedsføringen. Mange vet sikkert ikke om hverdagsgudstjenestene, sier Breivik Minde.

Årlig overnatting

Han ofrer glatt en natt eller to på feltseng for å skape et arrangement som blir lagt merke til lørdag. Før kveldsstellet skal han og Ravn ut og spise på restaurant. Mens tiåringen legger seg for kvelden, skal pappa jobbe.

Planen for fredag morgen er en kjapp tur i Nordnes sjøbad, før det bærer av gårde til skolen for Ravn.

– Håpet er å kunne gjøre familiedagen til en årlig begivenhet. Da blir vel overnattingen i kirken det samme, sier kantoren.