Søndag har samboerparet overnattet elleve dager på brostein i kulde, regn og blant bråkete, fulle mennesker.
Hadde det nå vært juli, eller august, sier Yannis Moula (24) lengselsfullt.
Men det blir verdt det, når studenten og Susanne Midttveit (22), som tok seg fri fra jobb, på torsdag er henholdsvis nummer én og to på Vinmonopolets store slipp av viner fra det berømte distriktet Burgund.
– Jeg sikter høyt, og det er den som vekker mest oppmerksomhet, sier han om den dyreste flasken som visstnok kommer på polet i Bergen torsdag: En Grand cru Romanee-Conti fra 2018 til den nette sum av 65.000 kroner.
– Skal lagres
Moula og Midttveit ankom Valkendorfs gate med det blå teltet allerede onsdag 25. januar. Etter to helger ute blant feststemte bergensere konstaterer de at nattetrafikken av bergensere med varierende promille er verst.
– Noen skal være morsomme og åpne glidelåsen til teltet. Andre rister på teltet, og det er mange som filmer eller tar bilder, sier Moula, og forteller at denne helgen har to ustø personer ramlet over teltet – heldigvis ikke mens de var inni.
– Men dyre viner, er de verdt prisen?
– I noens øyne ja, i andres nei. Men det er litt sånn det er med bil og hus, vi betaler overpris også for vin, sier Moula, som forsikrer at han har pengene som skal til og hevder at han skal beholde vinflaskene han får tak i, i en god stund.
Har ikke smakt burgunder
– Hvordan smaker en god burgunder?
– Jeg har faktisk ikke smakt burgunder, gliser Moula, og beklager at han ikke kan beskrive årsaken til at han overnatter i et puslete telt på gaten i over to uker.
Han forteller at årets slipp virker ganske så opphausset, noe som var grunnen til at han ville få det med seg.
– Skal du selge videre eller drikke selv?
– Mest sannsynlig drikke selv. Om en god stund.
– Må pugge listen
Nummer tre i køen, Vegard Aaland (24), er utsendt av familien i Molde. De eier nemlig en restaurant han skal handle for, forteller han.
– Jeg er student selv, så jeg har ikke penger. Jeg gjør det for goodwill for familien, sier han, tenker seg om og legger til:
– Men jeg håper jeg får noe for dette. Spørs nok på hva jeg klarer å få tak i for dem.
Ulrik Bugge (22), nummer fire, forteller han har med seg en liste fra pappa på hvilke viner han bør se etter.
– Jeg har ikke pugget navnene ennå, medgir han.
– Et spesielt slipp
Halvor Bing Lorentzen, samfunns- og myndighetskontakt hos Vinmonopolet, forteller at årets slipp av viner fra Burgund er særlig ettertraktet.
– Det er fordi Burgund er et ganske lite område, og de mest ettertraktede vinene lages i små kvanta. I tillegg slipper vi noen flere årganger i år på grunn av pandemien.
Lorentzen mener derfor det ikke er så uvanlig å se at interessen blant de mest ihuga er ekstra stor, og forteller at foran butikken på Aker Brygge i Oslo kom de første allerede tre uker før selve slippet. Der koster også den dyreste vinen hele 75.000 kroner.
Samfunnskontakten mener imidlertid at vi i Norge er spesielt heldige, fordi prisene her er relativt rimelige sammenlignet med vinene som selges internasjonalt.
– Skaper ikke det er marked for videresalg?
– Hva folk velger å gjøre med produktene etter at de har kjøpt dem har vi verken kontroll eller styring over. Noen velger å lagre vinene i mange år til de blir drikkemodne, andre har vinklubber der de deler vinen og andre igjen velger kanskje å videreselge gjennom auksjon eller andre lovlige kanaler.