– Det er disse folkene dere burde rette oppmerksomheten mot, ikke meg, sier Elgen til BA.

Han peker utover Shetlands-Larsens brygge der en rekke Røde Kors-folk er stilt opp.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er enig i hyllesten.

– Jeg har selv en nærstående som har fått hjelp fra Røde Kors. Jeg er så glad for alle de frivillige som gjør denne jobben. Vi er så avhengig av dere, og særlig i sommer, sa hun.

Hun var til stede da Røde Kors Hjelpekorps lanserte sin sommerberedskap i går.

Ble reddet

Der fortalte også Øystein Elgen om den skjebnesvangre turen han var på over Vidden med barn og barnebarn.

– Jeg hadde akkurat advart en seksåring om at det var glatt. Så lå jeg der selv, sier Elgen, som selv er overlege og psykiater.

Han hørte det smalt i låret da en sene røyk tvert av. Hjelpeløs, uten å kunne røre seg og med voldsomme smerter ringte han til AMK, men i det samme fløy ambulansehelikopteret over hodet på ham.

– Da skjønte jeg jo at det ikke ble noen flytur. AMK kontaktet Røde Kors, og om ikke lenge dukket det opp en mann som var i fjellet. Så – etter en liten time – var det plutselig en rekke frivillige fra Røde Kors rundt meg, forteller Elgen.

Han ble lagt på en båre, bundet fast og fraktet ned.

– Selv om det ikke akkurat er asfaltdekke nedover fjellet, lå jeg som en konge, mens de slet meg opp og ned urene, smiler Elgen.

Den røslige karen ble imponert over det han opplevde.

– De snakket så flott til hverandre og til meg. De oppmuntret hverandre og hadde respekt også for meg. Og så var det så god ledelse over det hele, sier 64-åringen.

Lørdag fikk han takket operativ leder i Bergen Røde Kors, Birger Åsheim, som ledet redningsaksjonen ned fra Vidden.

– Dere representerer godhet og gode gjerninger satt i system. Bortsett fra smerten var dette en kjempegod opplevelse for meg, sier Øystein Elgen.

Øker beredskapen

Røde Kors øker nå beredskapen for å kunne håndtere flere norske turister på sommerferie i norsk natur.

Det var ikke tilfeldig at Bergen var stedet der sommerberedskapen ble lansert.

– Her er det både fjell og sjø, sa generalsekretær Bernt G. Apeland.

Han oppfordret folk til ikke å legge ut på lengre turer enn de evner, det være seg om de svømmer eller går i fjellet.

Røde Kors har om lag 5000 kvalifiserte frivillige i 280 hjelpekorps over hele landet som er klare til innsats.

– Vi har 166 båter for kystnære oppdrag, og båtberedskapen trappes opp i disse dager for å kunne møte økte behov i populære kystområder, sa Apeland.

Bedre kunnskaper

– Jeg er glad for at Røde Kors og deres frivillige mannskaper forbereder seg godt for den kommende sesongen. Kanskje så mange som 95 prosent av det norske folk planlegger norgesferie i år. Med økende trafikk på land og til sjøs kan redningstjenesten stå foran en krevende sommer med mange hendelser, sa Mæland.

Hun fortalte at regjeringen har bevilget tre millioner kroner ekstra til Røde Kors for å kompensere for noe av de økte utgiftene de forventer å få.

En spørreundersøkelse fra Røde Kors viser at bare halvparten av befolkningen selv mener de kan håndtere krevende situasjoner på tur i naturen.

Jeg anbefaler nordmenn til å ruste opp førstehjelpskunnskapene, ta med litt utstyr og følge smittevernreglene sier Bernt G. Apeland.