Sjokket på kvinnedagen

Artikkelen er over 4 år gammel

BA-journalist Olav Sundvor om 8.mars-saken han ikke er så veldig stolt over i dag.

DEL

Skråblikk8. mars og kvinnedagen. I mitt virke som bladfyk har jeg bare én gang tidligere dekket et arrangement på 8. mars. Som regel har det vært andre skriveføre i redaksjonen som har tatt seg av evenementet og talene på Torgallmenningen.

En kjølig vårdag for rundt ti år siden falt det i mitt lodd å lage en reportasje. Jeg gjorde noen forberedelser og leste meg opp på tidligere artikler om dagen.

Det slo meg at det var de samme parolene og slagordene som gikk igjen år etter år. Stort sett var det bare variasjoner i været på bildene som skilte det ene året fra det andre, for å sette det hele på spissen.

Jeg lette etter noe nytt der jeg sto på allmenningen. Var det noen kjente mennesker jeg kunne intervjue, eller noen eldre jeg kunne snakke med som hadde opplevd hvordan kvinnene hadde det da mannen var enerådende på jobbmarkedet?

Nei, det var svært få som møtte opp for å beskue arrangementet. Jeg noterte det som ble sagt fra megafonen og var i ferd med å rusle inn til redaksjonen for å skrive «same procedure as every year», da jeg fikk øye på en svart limousine.

Ut døren steg en halvnaken mann med lærmaske og naglebelter som om han skulle være med i en scene i en kinky film. Hakk i hel fulgte et par unge damer i BH og tights med pelskåper hengende løst rundt skuldrene.

Jeg tok et par bilder og vinklet på trioen som «kuppet Kvinnedagen». Selvsagt forsto jeg at trekløveret gjorde et iscenesatt stunt for å provosere, eller skape oppmerksomhet, men det var i det minste noe som skilte seg ut fra tidligere års 8. mars–markeringer. Og definisjonen på en nyhet er jo nettopp noe som ikke følger vanlige normer.

Artikkelen falt ikke i helt god jord hos mange. Jeg fikk kjeft så det holdt, og i  spalten Summetonen ba en leser meg dra dit pepperen gror.

Mitt bidrag til Kvinnedagen er jeg i dag ikke veldig stolt over. Gratulerer med dagen, og beklager sjokket jeg ga dere,  gode kvinner!

Artikkeltags