– I år gikk det enda mer av hverdagsklær for voksne. Det var ikke sånn tidligere år, forteller Ingvild Brunborg Morton.

Det er hovedinntrykket etter helgens loppemarked for Landås skoles musikkorps.

– Uten at vi vet det, lurer vi på om det har noe med folks økonomi å gjøre, sier Morton, og legger til at det er alle mulige folk som kommer på loppemarked.


Omsetningen fra loppemarkedene går visst stadig oppover for en slunken korpskasse. For Morton er svært fornøyd med årets resultat.

Lederen av Landås skoles musikkorps kan nemlig melde om det beste resultatet de har hatt på et enkelt loppemarked. Inntekten har passert 100.000 kroner.

Kombinasjonen av billige kupp kombinert med noe dyrere, men ettertraktede «gullopper» – det er suksessoppskriften, ifølge Morton.

I år slo kombinasjonen til.

Tydelig trend

Økende interesse for loppemarked er også noe Eli Merete Velle fra Minde skoles musikkorps også har sett på de fem årene hun har vært loppegeneral.

– Jeg tror det har sammenheng med fokus på miljø og gjenbruk, men også at det er folk som faktisk har behov for å handle litt rimelig. Det er vanskelige økonomiske tider for mange. Da er det kjekt å kjøpe pent brukte klær, kjøkkenutstyr eller gjøre andre kupp, sier hun.

Nå er hun spent foran helgens loppemarked på Minde skole.

Målet er hårete: 250.000 kroner – men det bør være innenfor rekkevidde da de fikk inn rekordhøye 210.000 kroner i fjor høst.

Velle forteller om et visst skille hos loppegjengere. Det kan nemlig virke som om det er kulere for den yngre generasjonen å lete etter plagg på loppemarked.

– Vi ser at mange yngre folk går rett til klesavdelingen, mens de klassiske loppemarkedsjegerne, som brukthandlere og andre, gjerne går rett på avdelingen for ting og tang eller kunstavdelingen, sier hun, og legger inn en aldri så liten snikreklame:

– Min datter har funnet veldig mange kule klær på loppemarkedet vårt!

– Tøffe, økonomiske tider

Christel Eide Arildsen, eier av Gjenbrukspikene og moderator for Facebook-siden Loppemarkeder Bergen omegn, sier at på seks måneder har gruppen fått 9700 medlemmer. Populariteten tror hun skyldes de tøffe, økonomiske tidene.

– Det er tydelig at loppemarked er noe folk virkelig vil gå på. Det er billigere, og du får noe andre ikke har, sier hun.

– Drit i om det er fra 1970- eller 90-tallet, så lenge du finner noe kult du liker. På loppemarked kan du finne seks bukser til prisen av én ny, sier Arildsen.

Selv registrerer hun at den store trenden blant damer er å gå rett til hengerne med herreklærne:

– «Oversizede» klær er moderne.