Gå til sidens hovedinnhold

På skinner i hele sommer

Artikkelen er over 1 år gammel

Dugnadsgjengen vil gjøre jernbanehistorien interessant for alle. – Hos oss skal man få både brød og sirkus

Hver eneste søndag sommeren igjennom går det gamle damplokomotivet fra 1913, fra Garnes til Midttun langs den gamle Vossebanen.

– Her får man brød og sirkus, sier driftssjef Ivar Gubberud ved Museet Gamle Vossebanen.

For toget frakter ikke bare passasjerer, som kan nyte utsikten og filosofere langs skinnene. Dugnadsgjengen prøver å gi de reisende en opplevelse i tillegg til å besøke et levende museum på skinner. De vil gjøre jernbanehistorien mest mulig interessant for mange.

– Det er som et kinderegg! Tredelt med museum, jernbane og opplevelser. Man får mye på en gang, sier Gubberud.

Inntil 20 frivillige er i sving i løpet av en helg. Mye skal forberedes og gjøres i stand. På søndagene må noen betjene stasjonene, være konduktør og lokfører.

Rundreise med damp

Denne søndagen er det rundreise med damp, D/S «Stord 1» fra Holbergskaien, en tur med damptoget til Midttun, og en etappe med veteranbuss tilbake til Bergen, riktignok ikke dampdrevet. Men en reise i samferdselshistorien blir det!

Enkelte søndager kobles spisevognen på toget, da får de reisende «brød».

Artikkelen fortsetter under bildet.

En gang i måneden kommer teatergruppen Tidsreiser for å underholde små og store. I dag er det «Mysterietog», hvor man blir tatt tilbake i tid, og skal prøve å finne tyven.

Vi prøver å appellere til barnefamilier med skuespill om bord. Det er en stor suksess. Vi underholder både barn og voksne!

Gubberud kan nesten ikke huske sist gang han fikk en dårlig tilbakemelding.

– All respons er så god og folk anbefaler oss videre.

– Bevare inn i evigheten

I fjor var det rekordbesøk. Men det aller viktigste for jernbaneentusiastene er å formidle historien og ta vare på gjenstandene. Målet er å ha mer å fortelle og vise frem hvert eneste år.

– Vi er ambisiøse, men mangler offentlig tilskudd. Kompetansen har vi, men ikke et fast grunntilskudd som kan sikre at vi viderefører kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom 50 år.

Bare i år har lokomotivet hatt utgifter på 1,7 millioner, penger museet egentlig ikke har.

– Som et nasjonalt museum skal vi ta vare på det vi har helt inn i evigheten, men da trenger vi bedre økonomi!

Noe som er sikrere enn den økonomiske fremtiden, er at toget går fra Garnes klokken 11:30 og 14:30. Og rundtur fra Midttun klokken 12:30. Denne søndagen, og neste søndag - hele sommeren igjennom!

– Nå til dags tenker de fleste at de må kjøpe billetter på forhånd, men det er bare til å møte opp. Vi selger gammeldagse billetter både på toget og stasjonene. Mange reiser med oss, men det er plass til flere.

Kommentarer til denne saken