Gå til sidens hovedinnhold

Pål takker psykiatriambulansen for at han lever

Artikkelen er over 6 år gammel

Han sto klar til å hoppe fra Askøybroen. – At jeg ble møtt av helsepersonell og ikke politi, er en viktig grunn til at jeg fortsatt lever, sier Pål Teigland Lystrup (32).

For noen år siden stor Pål på utsiden av rekkeverket på Askøybroen og ville hoppe i døden.

– Det ble det avgjørende for at jeg lot være å hoppe at det var personell fra psykiatriambulansen, og ikke politiet, som kom bort til meg. Politiet vet ikke helt hvordan de skal takle slike situasjoner. Folkene på psykiatriambulansen møter oss på en mer medmenneskelig måte, forteller Pål Teigland Lystrup, og legger til:

– Jeg har opplevd å bli hentet av politi flere ganger. Det er ganske mye mer brutalt enn å bli møtt av folkene på psykiatriambulansen.

Møtt med pepperspray

32-åringen har bipolar affektiv lidelse. I mai 2005 ble psykiatriambulansen opprettet som et pionerprosjekt i Helse Bergen. Før det var det politiet som oftest håndterte psykisk syke som trengte akutt hjelp.

– En gang jeg var manisk, brøt politiet opp døren min, sprayet pepperspray i øynene mine og dro meg ut med håndjern på. Så ble jeg satt jeg på kne med hendene på ryggen og hodet i en bøtte for å få skylt ut peppersprayen – foran alle naboene, forteller Pål rolig.

– Stigmatiserende

32-åringen, som i dag studerer psykologi, understreker at han ikke brydde seg om hva naboene tenkte da politiet kom.

– Men man har jo ikke begått et lovbrudd, og det er en fundamental forskjell mellom å bli møtt av politifolk uten erfaring med psykiatri og helsepersonell, påpeker han.

Mange både pasienter og pårørende opplever det som en ekstra belastning og stigmatiserende når politiet kommer og henter psykisk syke.

– Politiet har dessuten oftest mindre tid til å roe ned situasjonen når de kommer, sier Rita (39). Hun har vært i psykiatrien siden hun var 16 år. Hun har mye erfaring både med å bli møtt av både politi og psykiatriambulansen.

– Jeg har et godt samarbeid med politiet, mange av dem kjenner meg og møter meg på en god måte, men folkene på psykiatriambulansen er enestående, de kjenner meg godt og har god tid, påpeker hun.

Så behovet

De siste fire årene har psykiatriambulansen håndtert i overkant av 2000 oppdrag årlig. Bare i to av ti psykiatrioppdrag fikk de bistand av politiet. Av dem igjen var det bare i et fåtall tilfeller behov for maktbruk fra politiets side, ifølge statistikk fra Psykiatriambulansen.

Jarle Lexau er leder for og mannen bak ideen om psykiatriambulansen.

– Vi så at det var mye bruk av politi og håndjern i denne typen oppdrag. Samtidig kjørte vi allerede mye til og fra pasienter i sivil bil og i taxi, så jeg tenkte at vi måtte kunne få til en mer profesjonell ordning. Men vanlig ambulansepersonell har ikke opplæring i psykiatri og konflikthåndtering, derfor mente vi at det burde være en egen psykiatriambulanse som tok seg av det, forteller Lexau.

Vil ha tilbud om natten

Pionerprosjektet i Bergen har spredd seg til flere steder, blant annet til Stavanger, Stockholm og Amsterdam. Og flere er interessert, sier Lexau.

– Jeg har holdt mange foredrag om denne ordningen. Denne uken har vi besøk av folk fra Vestre Viken helseforetak som vil lære mer.

Både Lexau, Rita og Pål mener flere burde gjøre som Helse Bergen og opprette psykiatriambulanse. De ønsker også at det utvides til et døgntilbud.

– I dag blir jeg møtt av politi om jeg blir dårlig om natten, sier Rita.

– Det er mulig å bli bra, men det er vesentlig hvordan man blir møtt, sier Pål.

– Vil vurdere utvidelse

– Vi vet at antallet akuttinnleggelser om natten i psykiatrien er forholdsvis høyt, derfor tror vi det vil være bra å utvide psykiatriambulansen til døgndrift, sier Guttorm Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen og ansvarlig for ambulansetjenesten.

 – Få ting Helse Bergen har gjort de siste årene har fått så stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt som dette tilbudet. Dessverre er det en begrenset økonomi slik situasjonen er nå for min del, og vanskelig å få til en utvidelse av tilbudet, påpeker han.
 

Direktør for Divisjon for psykisk helsevern Hans Olav Instefjord sier at alle er enige om at det er ønskelig å utvide tilbudet til døgndrift.
 

 – Men det er en betydelig kostnad, og alt jeg kan si nå er at vi vil vurdere det når budsjettet for 2016 lages i september, sier Instefjord til BA.

Kommentarer til denne saken