Pappa Vindheim: – Han må være egoistisk

Far og Fana-trener Rune Vindheim mener sønnen Andreas måtte være egoistisk med tanke på situasjonen Brann befinner seg i. Arkivfoto: Vidar Langeland

Far og Fana-trener Rune Vindheim mener sønnen Andreas måtte være egoistisk med tanke på situasjonen Brann befinner seg i. Arkivfoto: Vidar Langeland

Artikkelen er over 4 år gammel

Rune Vindheim snakker ut om sønnens overgang til Malmö.

DEL

Onsdag ettermiddag ble Andreas Vindheim presentert som Malmö-spiller. Det skjedde på en pressekonferanse på Swedbank Stadion, Malmös hjemmebane.

Vindheim signerte en fireårskontrakt og poserte med den lyseblå drakten sammen med sportssjef Daniel Andersson slik fotballspillere alltid gjør i slike settinger. 

– Det er jo et fornuftig steg for Andreas å ta. Malmö befinner seg på et høyere nivå enn der han var i fjor. Hadde han blitt i Brann hadde han tatt et steg ned og kanskje et par steg opp igjen i 2016, så dette var veldig bra timet, sier far Rune Vindheim til BA.

Han er trener for Fanas herrelag i 2. divisjon og har selv en fortid som spiller på relativt høyt nivå. Han fikk i sin tid ti kamper for Brann og hadde korte utenlandsopphold i Burnley og Hartlepool.

– Må tenke på seg selv

Vindheim er en del av talentgenerasjonen til Brann, spillere som skulle bli bærebjelker i flere år fremover. Han ble trent av faren i Nymark frem til han var 14, sammen med andre tidligere og nåværende Brann-spillere som Bård Finne og Kasper Skaanes.

Da Brann var på La Manga gikk fungerende sportssjef Rune Soltvedt ut i BA og ville forlenge kontrakten til Vindheim, samt Kasper Skaanes og Fredrik Haugen.

For Vindheims del ble det aldri tema da Malmö kom på banen. 

– Det ville vært veldig merkelig å ikke høre på Malmö når de først viste interesse. Andreas må tenke på seg selv. Det var selvfølgelig ikke lett for ham å forlate Brann, men at det nå blir ropt på lojalitet kjøper ikke vi. Klubben har vært med på å påvirke hans valg. Det er ikke en ideell situasjon Brann står i. Andreas må være egoistisk og tenke litt på seg selv, selv om hjertet står i Brann, argumenterer faren. 

Berømmer Norling

Han påpeker at beslutningen skal være velsignet av Brann-trener Rikard Norling. Og akkurat det er Vindheim-leiren, som benytter seg av Stig Lillejord som agent, veldig glade for. 

– Vi er veldig ydmyke overfor den jobben Rikard har gjort med Andreas. Først har han utviklet spilleren, og når de rykker ned, så aksepterer han et tilbud fra sin gamle klubb. Det skal han ha all honnør for. Jeg tror ikke det er mange trenere som ville akseptert det. Det er ganske storsinnet av ham, berømmer Vindheim.

Uansett hva Norling måtte mene om saken, har nok det økonomiske veid tungt for klubben med konstituerte folk i så godt som alle lederstillinger. Brann får mellom 3,5 og fire millioner kroner for U21-landslagsspilleren.

Totalen er avhengig av antall spilte kamper og om Malmø på nytt klarer å kvalifisere seg for mesterligaen. Beløpet de får umiddelbart skal ligge på i underkant av tre millioner.

– Jeg håper alle kronene som kommer inn - og det er også i Andreas sin interesse - blir brukt til å forsterke A-toppen til Rikard. Det fortjener han absolutt, uttaler Vindheim. 

Kraftig lønnshopp

For sønnen blir overgangen også økonomisk lukrativ. Svenske journalister tett på Malmö opplyser til BA at en spiller i Vindheims kategori kan tjene rundt 700 000 norske kroner i året. Det vil i så fall være en dobling av det han har i Brann.

– Han flytter til utlandet og signerer en langtidskontrakt. Da sier det seg selv at det er vesentlig bedre betalt. Brann er i Obos-ligaen, uttaler Vindheim. 

– Hvilken betydning har det spilt at Åge Hareide er trener?

– Selvfølgelig, Åge sitt renommé i Norge og vår kjennskap til ham har stor betydning. Det var ikke avgjørende, men det hadde innvirkning på interessen, medgir Vindheim. 

– Var dere på noe tidspunkt redd for at overgangen ikke skulle bli noe av?

– Ja, det gikk vel ikke helt på skinner, men jeg har inntrykk av at Brann er fornøyd med de pengene de får. Hvis ikke hadde ikke Andreas vært der borte. Vi er takknemlig for at Brann har gått til det steget og blitt enig med Malmö. Det er også en kredit til spillerutviklingen i Brann at de velger å selge. Det er et godt signal for de fremtidige talentene, mener Vindheim.

– Og nå er det Vindheim junior som har den største fotballkarrieren i familien?

– Det får jeg inderlig håpe, min tid er forbi. Men meg har han passert for lenge siden, svarer Fana-treneren.

– Trist å selge arvesølvet

Bataljonen-leder Roger Lillebøe-Hansen konstaterer vemodig at Brann nok en gang ikke makter å beholde et egetprodusert talent. 

– Det at vi er i en situasjon hvor vi er nødt til å slege arvesølvet er trist, men samtidig er vi i den situasjonen vi er. Det økonomiske her er viktig. Det ligger i fotballens natur å selge så lenge man får en viss sum for det. Jeg regner med at Brann har regnet og analysert den situasjonen som nå oppstår, sier Lillebøe-Hansen.

Supporterlederen frykter nemlig ikke at laget skal bli vesentlig svekket når en erstatter er på plass. 

– Vindheim sitt potensiale er jo forferdelig å selge fra seg. Men det faktiske produktet han leverte i fjor skal vi klare å erstatte. Han var særdeles god på sitt beste, men så skal vi jo ikke legge skjul på at han var noe ustabil til tider, poengterer Lillebøe-Hansen.